Официално беше открит реновираният блок 55Г на студентските общежития на УНСС

четвъртък, 30 юни 2022 9:48

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Дун Сяодзюн и представители на ръководството на университета и Студентски съвет прерязаха лентата на изцяло реновирания блок 55Г на студентските общежития на УНСС. След ремонта той става най-добре изглеждащата и обзаведена сграда в Студентски град, в която да бъдат настанявани докторантите и младите семейства на УНСС.

Пламен Пенев, изпълнителен директор на поделение Студентски столове и общежития", Н. Пр. Дун Сяодзюн, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (от ляво надясно)

Блок 55Г е първият от трите блока на УНСС, който беше изцяло ремонтиран със средства, отпуснати с Постановление № 219 на Министерски съвет от 17.08.2020 г., което включва подмяна на всички инсталации – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Балконите са остъклени, което значително увеличава жилищната площ. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения. Всичко, подлежащо на реконструкция е модернизирано и обновено.

Специален гост на събитието беше посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Дун Сяодзюн. УНСС има дуална бакалавърска програма с Университета за чужди езици в Тиендзин (TFSU), Китай. През новата учебна година, част от китайските студенти по програмата ще бъдат настанени в реновираното общежитие.

„Искам да благодаря на всички, които направиха възможно това събитие да се случи, на Студентски съвет, дирекция „Управление на собствеността“ и  дирекция „Обществени поръчки“, на Министерството на образованието и науката“, каза проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „докато се правеше ремонта имаше доста затруднения – пандемия от COVID-19, политическа нестабилност и няколко пъти избори, но благодарение на общите ни усилия, успяхме да се справим с всички предизвикателства. Правим това в името на нашите студенти, за да могат да живеят и да се развиват в по-добри битови условия“.

„Много ми е приятно да присъствам на днешната церемония. Преди всичко това отразява доброто сътрудничество между Китай и България в областта на образованието. Между УНСС и Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU) има много добра дуална бакалавърска програма. Надявам се  в бъдеще да видим китайски студенти, които да живеят тук“, заяви Н. Пр. Дун Сяодзюн и отбеляза, че в Китай има поговорка, че доброто настаняване, привлича повече таланти. Мисля, че тази хубава сграда ще предостави по-качествен живот и със сигурност ще привлича повече студенти да учат в УНСС. Накрая искам да пожелая повече добри резултати на сътрудничеството между Китай и България в различни области, включително в областта на образованието и приветствам всички български студенти да дойдат в Китай“.

Доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти на УНСС представи извършените ремонтни дейности и отбеляза: „Тук е момента да благодарим на Националното представителство на студентските съвети за това, че успяха да защитят интереса на студентите на УНСС, като един от университетите с най-голямо търсене на студентски общежития“.

Председателят на НПСС Даниел Парушев фокусира изказването си върху доброто отношение и кооперативност на ректора проф. Димитър Димитров и преди всичко на това, че екипът успя да се справи в срок с всички дейности по ремонта. „Това означава, че тук има едно ръководство, което мисли дългосрочно. Успяха да направят абсолютно всички обществени поръчки, за да може този реновиран блок да бъде факт в момента“, подчерта той.

„Наистина доста усилия положи цялото ректорско ръководство и цялото ръководство на поделение Студентски столове и общежития", за да присъстваме днес на откриването на този изцяло реновиран блок“, каза проф. д-р Цветана Стоянова зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и председател на Комисията по изпълнение на дейностите по ремонта. Тя също изказа благодарност „от една страна на Националното представителство на студентските съвети, които добавиха още един блок към тези, които бяха първоначално предвидени за УНСС, на Студентския съвет, на цялото ръководство на поделение „Студентски столове и общежития“, че през този период почти ежедневно бяха на обекта, на главния секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти доц. Драгомир Стефанов, който също прекарваше голяма част от свободното си време тук и разбира се на строителите, които въпреки покачващите се цени на строителните материали успяха да завършат блока с предвидените за това преди 2 години средства. Специално искам да благодаря и на ректора, проф. Димитров, че винаги решаваше всички възникнали административни въпроси и проблеми в хода на ремонта в най-кратки срокове“.

„Изключително съм щастлив, че имаме възможност да открием официално блокът, който беше изцяло реновиран и искам да благодаря и на ректорското ръководство, и на всички, замесени в това този блок да стане факт. Искам да благодаря на НПСС за това, че бяха изключителен партньор не само на УНСС, а бяха партньор на всички университети за това тази програма да се случи и тези студентски общежития да бъдат реновирани“, посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков и се обърна към своите състуденти с апела да пазят и поддържат красивата среда.

Изпълнителният директор на поделение Студентски столове и общежития" Пламен Пенев също подчерта заслугата на ректорското ръководство и на всички, които са участвали в процедурата и ремонта като отбеляза, че ще продължат да работят в екип, за да успеят да ремонтират и другите два блока, заложени в програмата.

Средствата за ремонта на блока са отпуснати от Министерския съвет с активното съдействие на НПСС по програма за ремонти на студентските общежития. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А.

Представители и студенти на Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU) имаха възможност да се включат онлайн и да разгледат реновирания блок.

На тържествената част присъстваха и доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор на УНСС, доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество, доц. д-р Ивайло Беев, директор на Центъра за управление на дуалната бакалавърска програма с Университета за чужди езици в Тиендзин (TFSU) и ръководител на катедра Икономикс", Илиян Чабуклийски, председател на Комисията по социално-битовите въпроси на учащите се (КСБВУ) и други.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Официално беше открит реновираният блок 55Г на студентските общежития на УНСС ...