Беше открит Център за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика с Университета за чужди езици Тиендзин (TFSU)

сряда, 29 юни 2022 15:23

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и китайският посланик в България Н. Пр. Дун Сяодзюн откриха Център за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика с Университета за чужди езици Тиендзин (TFSU), който ще бъде ръководен от доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра Икономикс".

Н. Пр. Дун Сяодзюн, проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество, който беше и модератор на събитието

Доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра Икономикс", ще бъде ръководител на Центъра за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика с Университета за чужди езици Тиендзин

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес към участниците в тържествената церемония, която се проведе едновременно от УНСС и университета в Тиендзин. В него се отбелязва, че през годините университетът ни се е утвърдил като лидер сред висшите училища в Югоизточна Европа и се е превърнал в естествен научен и духовен център, генериращ нови знания и умения за своите възпитаници.

Съветникът по иновации на президента Димитър Здравков връчи поздравителен адрес от държавния глава.

„Уверен съм, че призванието да мобилизира научно-изследователския потенциал на студентите и да заздравява международни връзки с техни колеги от цял свят, ще превърне Центъра в предпочитано място за обучение и постигане на качествено ново ниво на познанието“, пише в адреса на държавния глава. 

„Ние сме изключително удовлетворени от съвместната си работа. Нашите колеги и студенти знаят, че програмата се осъществява много гладко. Лекциите и комуникацията между преподавателите и студентите също се развиват много добре при спазване на всички стандарти“, каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. Той допълни, че проектът по бакалавърската програма е устойчив и ще продължи да се развива добре и в бъдеще.

„От името на китайското посолство в България искам да ви поздравя за успешното провеждане на съвместната дуална програма и да изразя своята благодарност към УНСС за активните усилия по отношение на сътрудничеството между Китай и България в сферата на образованието“, отбеляза китайският посланик Дун Сяодзюн. Той посочи, че е щастлив да намери в лицето на преподаватели и студенти от УНСС толкова много  приятели.

„Имахме и дискусия с ректора как да повишим интензитета на отношенията между Китай и България, включително в областта на образованието. Сигурен съм, че днес ще направим голяма крачка напред в нашите отношения, а посолството ще продължава да подкрепя усилията за разширяване на сътрудничеството между двете страни“, каза в заключение посланик Дун Сяодзюн.

Онлайн с приветствие се включи и Чен Фачун - ректорът на Университета за чужди езици Тиендзин. Той отбеляза, че за неговия университет е чест да си сътрудничи с УНСС – най-големият икономически университет в България и в Югоизточна Европа. „За мен е огромно удоволствие да ви приветствам виртуално. Поздравления за всички, които направиха възможно осъществяването на съвместната програма. Позволете ми да изкажа признателността си към президента Румен Радев и към ректора проф. Димитър Димитров за оказаната подкрепа. Нашият университет има програми в областта на икономиката, правото, изкуствата. Ние имаме установено сътрудничество с 252 университета и институции в 42 страни в целия свят“, обясни той.

Целта на бакалавърската програма „Икономика с преподаване на английски език“ е да подготвя високо квалифицирани икономически специалисти с богати теоретични и приложни познания в областта на икономиката на глобално ниво. Дуалната програма е предназначена за студенти от Китай и е от типа 3+1” – първите три години студентите се обучават в TFSU, а през четвъртата тези от тях, които са положили успешно изпитите си, продължават своето следване в УНСС.

На тържествената церемония  по откриването на центъра в УНСС присъстваха доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Янко Христозов, главен секретар по международно сътрудничество, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, преподаватели и студенти.


Решението на Академичен съвет на УНСС за създаването на Център за управление на дуалната бакалавърска програма с Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU) е взето на 18.05.2022 г. Дуалната бакалавърска програма по „Икономика с преподаване на английски език“ между УНСС и Tianjin Foreign Studies University (TFSU), Китай, от страна на УНСС се води от катедра „Икономикс“. Целта й е да се обучават високо квалифицирани икономически специалисти, които да могат да прилагат теоретичните и приложните си познания в областта на икономиката в динамична междукултурна среда. Дуалната програма предвижда осъществяването на мобилност на студентите, участие в научни семинари и др. А провеждането на лекциите в онлайн среда доказа високите възможности на УНСС да използва съвременните методи на обучение, да привлича чуждестранни студенти от цял свят и да се утвърждава като водещ икономически университет на международно ниво. До момента в програмата се обучават над 200 студенти от Китай.



Галерия снимки от Беше открит Център за управление на дуалната бакалавърска програма по икономика  ...