УНСС провежда първата ENGAGE.EU Международна научна конференция за млади учени

четвъртък, 23 юни 2022 19:18

УНСС като партньор в Европейския университет ENGAGE.EU е домакин на първата ENGAGE.EU Международна научна конференция за млади учени на тема: „Business Environment in Europe: Addressing Societal Challenges & Developing New Perspectives“.

Доц. д-р Венелин Бошнаков, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“, ректорът проф. д-р Димитър Димитров и доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество

„Това е една чудесна инициатива на проектния екип и ние сме щастливи, че този проект набира непрекъснато скорост и развива допълнителни дейности, което означава, че това е един жив проект, една жива институция на нашите вече 9 университета, които обединиха усилията си около създаването на водещ Европейски университет“, с тези думи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и член на Борда на ректорите на ENGAGE.EU откри конференцията и поздрави с добре дошли присъстващите в залата и онлайн.

Припомняйки за присъединяването на двата университета от Испания и от Финландия в консорциума миналия месец, ректорът обърна внимание на изключителната комуникационна среда, която се създава в общуването, ведрото и дружелюбно отношение, което съпътства срещите. „Тези добри емоции също дават отличен интензитет на нашето сътрудничество и ни задължават да оправдаем очакванията като осигурим отлични резултати от съвместната работа.“ Проф. Димитров посочи, че „днешната конференция е типична за нашите бизнес университети и засяга главните цели на проекта. Нека да продължим усилията си за подобряване на образованието, за повишаване на публикационната активност в научните списания в Европа и се надявам да създадем и списание на ENGAGE.EU, както и че нашето сътрудничество ще се задълбочава все повече.“

„Тази конференция е много специална ENGAGE.EU инициатива, тъй като е първият ни съвместен форум, насочен към младите учени, и именно затова съм щастлив, че УНСС е домакин“, приветства участниците доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и координатор на ENGAGE.EU инициативите за България. Доц. Мусов припомни, че идеята за организирането на подобна конференция, която е извън проектните дейности, първоначално е била приета със скептицизъм от някои от партньорите, но на среща на всички заместник-ректори по НИД на университетите в Алианса единодушно е било взето решение за активна подкрепа на развитието на младите изследователи. „Бордът на ректорите и Изпълнителният комитет на ENGAGE.EU вярват, че фокусът върху младите изследователи е ключов за бъдещето на Европейските университети“, подчерта доц. Мусов.

Доц. д-р Венелин Бошнаков, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“, също поздрави участниците с добре дошли.Изключително сме щастливи да видим толкова много участници присъствено. Надявам се да създадем прекрасна атмосфера.“ Той представи и първия участник - проф. Джеймс Смол от Университета в Тилбург, който е приел да изнесе ключов доклад на тема „Алианса ENGAGE.EU: научноизследователска мрежа“ (ENGAGE.EU Alliance: Research Networks), който доклад ще постави начало на дискусия за развитието на научноизследователската мрежа на Алианса.

Проф. Джеймс Смол от Университета в Тилбург благодари за прекрасната инициатива и чудесната координация на събитието, осъществено така бързо, благодари и за положените усилия за приобщаването на младите учени в Алианса. „Темата на доклада е моя страст и ще се спра на някои основни моменти, които според мен са важни, за да може науката да служи на обществото, да предлага решения и да дава перспективи за справяне с предизвикателствата, пред които се изправя обществото.“ Той формулира предизвикателствата, разгледа възможностите за събирането на реална информация и данни и даде предложения за развитие на научноизследователската мрежа в Алианса.

Първата ENGAGE.EU международна научна конференция на тема: Business Environment in Europe: Addressing Societal Challenges & Developing New Perspectives се провежда в два дни и ще представи теми, свързани с устойчивото развитие и иновациите, европейския бизнес и развитието на европейските общества, перспективите за европейска интеграция и др.

Конференцията се организира в рамките на университетски договор за частично финансиране на научни форуми № НИД НФ-16-A/2022. 


УНСС е част от европейски консорциум от 9 университета, който ви дава възможност да учите в международна бизнес среда. Приемът на документи за кандидатстване за бакалавърските специалности, както и за магистърска степен специалност „Право“ в нашия университет продължава.

Подробна информация за специалностите, условията за кандидатстване, сроковете за прием на документи и явяване на редовни изпити можете да намерите тук.

Информация за документи и такси:  тук.


Галерия снимки от  УНСС провежда първата ENGAGE.EU Международна научна конференция за млади учени ...