УНСС и Northern Illinois University – USA откриха първата в България двойна магистърска програма по бизнес администрация

сряда, 22 юни 2022 13:36

УНСС и Northern Illinois University (NIU) – USA откриха официално първата по рода си в България двойна магистърска програма по бизнес администрация (Double Executive MBA Programme).

Програмата беше представена от ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров и от декана на NIU College of Business д-р Баладжи Раджагопалан с участието на г-жа Ани Филипова, програмен директор на NIU за Източна Европа и член на Алумни борда на УНСС. Специален гост на събитието беше зам.-министърът на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова.

„Надявам се нашият университет да бъде един страхотен партньор. Не беше лесно да започнем тази програма, беше огромно предизвикателство. УНСС има и няколко други дуални програми, но искаме те да стават все повече. Понякога е трудно за чуждестранните студенти да дойдат и да следват в България, точно затова създаваме тези бакалавърски и магистърски програми“, заяви ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Димитър Димитров

Деканът на NIU д-р Раджагопалан благодари на проф. Димитров за предоставената възможност и подчерта: „Щастлив съм, че имаме шанса да стартираме тази дуална магистърска програма, защото за нашия университет това е първата двойна програма с университет в Европа. Имаме партньорства с университети в Италия и Германия, но за първи път ще стартираме съвместна програма. Имаме такива програми в Азия и Южна Америка, но нямаме такава в Европа, това е исторически момент за нашия университет, че стартираме съвместна програма с български университет“.

Д-р Баладжи Раджагопалан

По време на представянето на NIU д-р Раджагопалан посочи някои от известните и успешни личности, завършили престижния колеж - сред тях присъстват имена като Кели Роган, корпоративен вицепрезидент по стратегия в Microsoft, Мат Томпсън, бивш изпълнителен директор на Adobe, Джоан Ботарини, финансов директор на Hyatt, Алекс Къмингс, бивш изпълнителен директор на Coca-Cola, както и още много други.

„Радвам се, че съм в УНСС в този исторически момент, защото прекрасно знам какво означава, как се създава и организира съвместна програма с чуждестранен университет, имам опит в това“, каза проф. Генка Петрова-Ташкова като отбеляза: „за мен е забележително, че сте успели да решите проблема с издаването на двойната диплома, което е наистина от огромна полза за студентите. Пожелавам успех на новата програма, тя е огромно постижение, защото е стратегическа, както за нашата страна, така и за университета, който съм завършила преди 30 години, за нашите студенти. Пожелавам да привлечете много чуждестранни студенти. На добър час!“

Проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова

В детайли програмата бе представена от Ани Филипова - банкер с дългогодишен опит и бивш главен оперативен директор на Citibank Treasury and Trade Solutions в Азия: „Една от целите ми беше да допринеса на обществото и след поредица от случайни запознанства стигнахме до този момент, затова искам да благодаря на всички, които успяха да направят проекта възможен“, каза тя и допълни: „програмата ще позволи на младите хора да развиват предприемаческите си способности, защото бъдещето е в предприемачеството. Тя е съсредоточена върху много важни за нашето съвремие дисциплини, една от които е дигиталната трансформация, а тя се случва, когато имате предприемачески дух. Тази програма ще подготвя младите хора за бъдещето“.

Ани Филипова

На събитието присъства и Марк Нордберг, съветник по политическите и икономическите въпроси в посолството на Съединените американски щати. Той поздрави представителите на двата университета по повод откриването на програмата и прочете поздравителен адрес от името на посланика Н. Пр. Херо Мустафа до проф. д-р Димитър Димитров.

Марк Нордберг

„Сигурна съм, че това ще бъде едно изключително партньорство, което ще е от полза не само за студентите и на двете уважавани институции, но също така ще укрепва образователните връзки и споделянето на най-добри практики между нашите две страни“, се казва в поздравителния адрес.

„Като пионери в този вид сътрудничество УНСС и NIU дават отличен пример за това как българските и американските университети могат да обединят усилия за повишаване на академичните постижения и икономическите възможности в България. Образованието е ключът към светло и обещаващо бъдеще за нашите младежи, които са лидерите на утрешния ден“, подчертава Н. Пр. Херо Мустафа. Пълният текст на поздравителния адрес можете да видите тук.

На откриването на програмата присъстваха проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, доц. д-р Радко Радев, директор на университетския център „Алумни УНСС“.

Програмата стартира през новата учебна година, а обучението ще се провежда присъствено в УНСС от съвместни преподавателски екипи от двата университета.

Двойната магистърска специалност по бизнес администрация ще се преподава на английски език и е отворена за студенти от България и всяка друга страна, както в Европа, така и извън нея. Завършилите магистратурата ще получат две дипломи - от УНСС и от Northern Illinois University (NIU).

Програмата е предназначена за студенти със степен бакалавър, които биха искали да имат по-добри възможности за кариера в страната и чужбина чрез усъвършенстване на знанията си във финансите и в области като дигитализация, екологично и социално управление (ESG), предприемачество, както и да надградят знанията си в областта на финансите, ако са завършили техническа или друга специалност.

Двойнатата програма по бизнес администрация е насочена и към професионалисти, които търсят подходяща за повишаване на квалификацията и мениджърските им компетентности магистърска програма. Тя цели да разшири обхвата на кариерата, перспективите и възможностите за работа на студентите, записали се в нея.

Програмата предлага уникалната възможност на работодателите да подобрят знанията на своите служители и да ги подготвят за бъдещето, като по този начин създават следващите лидери в организацията.

Double Executive MBA обхваща дисциплини като лидерство, дигитална  трансформация, предприемачество, екологично и социално управление (ESG), устойчивост, финансов анализ и управление на разходите, глобално управление на доставките и други. Тя предлага уникална възможност за всеки човек да стане релевантен в нов, глобален, виртуален и бързо променящ се свят на работа. Курсовете предоставят всичко необходимо за да надградите знанията си по актуални теми и да станете конкурентоспособни на местни, регионални и глобални пазари.


Бизнес колежът на NIU е акредитиран от Асоциацията за Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) от 1969 г. По-малко от четири процента от бизнес колежите по целия свят са спечелили такава акредитация, най-високото удостоверение за отлични постижения за бизнес програми. Университетът на Северен Илинойс акредитира своята MBA програма от 1977 г. През десетилетията учебната програма непрекъснато се актуализира и обновява, за да отговори на настоящите изисквания на постоянно променящата се бизнес индустрия и международни организации.


 

Галерия снимки от УНСС и Northern Illinois University – USA откриха първата в България двойна маги ...