Денят на кариерата "доведе" водещи компании при студентите от университета

петък, 04 май 2012 14:13

Този ден се откроява сред многобройните инициативи на Студентския съвет и причината е, че той трасира бъдещето и професионалното ви израстване, каза пред студентите при откриването на "Деня на кариерата" проф. Стати Статев, ректор на УНСС. На събитието, което събра стотици млади хора в голямата конферентна зала и около щандовете на работодателските компании, присъства и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

„Имаме основание за гордост, защото сме университет № 1!“, напомни пред събралото се студентско множество ректорът. Проф. Статев съобщи, че и при новата акредитация на Националната агенция за оценяване и акредитация, която е на завършващ етап, УНСС отново се очертава като лидер сред висшите училища в страната. Факт е, че около 2.5% е безработицата сред възпитаниците на УНСС, което означава, че над 97% от тях се реализират на пазара на труда, посочи ректорът и изтъкна, че с такъв резултат не могат да се похвалят и немалко световно известни институции. Той благодари за съдействието на министър Младенов, който е и хоноруван преподавател в университета.

Много съм впечатлен от това което прави УНСС, каза социалният министър Тотю Младенов. Според него досегашната тенденция „от социални помощи към заетост“ трябва решително да се обърне в посоката „чрез образование към заетост“. Министърът се спря на една от най-успешните програми за стаж на млади хора до 29 години, в която сега са заети около 2000 души. Предстои и подписването на национално споразумение между правителството, синдикатите и работодателите за първа работа на младежите, за да може бизнесът да се ангажира с допълнителни стажове за тях, посочи Тотю Младенов. Целта е завършилите образование да се реализират на пазара на труда до четвъртия месец след дипломирането си. 

Откриването на "Деня на кариерата". (отляво надясно): доц. Йордан Близнаков, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, министър Тотю Младенов, проф. Стати Статев, Калоян Димитров, председател на Студетския съвет, Пламен Вушев, управител на Jobs.bg.  Голямата конферентна зала на университета не успя да побере всички желаещи да присъстват на откриването и да чуят презентациите на водещите фирми.

Участие в своеобразната трудова борса в университета взимат над 30 фирми. Около щандовете им във фоайето на УНСС не спират да се тълпят студенти, които бяха призовани от организаторите – Студентския съвет и Междууниверситетския център за развитие на кариерата, със съдействието на Jobs.bg – да носят и своето CV. Сред представените са Агенцията по заетостта, Adecco, АДРЕС Недвижими имоти, IBM, AIMS, Банка ДСК, British American Tobbacco, БНБ, Bulwork, Danone, DHL, GEFCO, Загорка, Комисия „Фулбрайт”, ConlsulTeam, Корпоративна търговска банка, Kraft Foods, ManPower, METRO, МTel, Nestle, ОББ, PricewaterhouseCoopers, Sofica Group, Societe Generale Експресбанк, УниКредит Булбанк, УД „Селект Асет Мениджмънт”, HP, Human Relations Consulting Recruitment, ЦКБ, ЧЕЗ и др. 

Щандовете на компаниите във фоайето на университета. Министър Младенов и ректорът проф. Статев говориха с представителите на някои фирми. 

Дванадесет фирми правят свои презентации в голямата конферентна зала, което ще даде допълнителна възможност на студентите да се ориентират във възможностите за перспективно кариерно развитие и работа.

Галерия снимки от Денят на кариерата "доведе" водещи компании при студентите от университета ...