Ректорът проф. Димитър Димитров: Подкрепям искането на синдикатите за незабавно изплащане на задържаните 20 млн. за висшите училища

петък, 03 юни 2022 11:34

„Икономически растеж и просперитет се постигат с високообразовани хора. Всички разчитаме на тях да изведат България от кризата с възможно най-малко сътресения. Затова и трудът на преподавателите в университетите трябва да бъде оценен спрямо отговорностите и качеството, което очакваме. Заплащането чувствително изостава спрямо другите сектори, дори и спрямо учителите в началните и средни училища. Този дисбаланс трябва да бъде коригиран“. Това коментира ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров по повод настояването приетите средства в чл. 1, ал. 5, ред 2.9 от Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2022 г. - субсидия за издръжка на обучение в размер на 20 млн. лв., да бъдат преведени незабавно на държавните висши училища, а не да се чака актуализация на бюджета, както бе заявено от парламентарната трибуна тези дни.

Зад искането на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН-КНСБ) застават всички синдикални дружества в УНСС - Синдикалната секция към КТ „Подкрепа“ и Синдикалната организация на Асоциацията на демократичните синдикати, които проведоха незабавни консултации с ректорското ръководство.  

Според председателят на НБС ВОН-КНСБ доц. Лиляна Вълчева (на снимката горе), която е и председател на Съвета на настоятелите на УНСС, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не трябва да нарушават приетия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 г., нямат право да налагат и ограничения на средства, договорени единствено и само за заплати. Те са предвидени като средства за допълнителна субсидия за увеличаване на трудовите възнаграждения на членовете на академичния състав в държавните висши училища. Към настоящия момент не само не е изпълнен Законът за държавния бюджет, но и се създават допълнителни затруднения. Лицата, заемащи академични длъжности, не могат да получат предвидените средства от 1 април т.г., които са пряк резултат от усилията на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за ръст на работните заплати с 15 процента. Нарушено е правото на труд и навременно заплащане на дължимо възнаграждение на всеки един член на академичния състав в държавните висши училища, предвидено в ЗДБ за 2022 г., като компенсация на неблагоприятните последици, резултат от инфлационните процеси в страната, посочват от ВОН-КНСБ.

Синдикатите настояват от 1 юли 2022 г. с предстоящата актуализация на бюджета за 2022 г. за допълваща субсидия за издръжка на обучение в държавните висши училища, която да е в размер на нови 20 млн. лв., с което общо за годината, средствата за издръжка на обучение да станат 40 млн. лв.

Галерия снимки от Ректорът проф. Димитър Димитров: Подкрепям искането на синдикатите за незабавно  ...