Еврокомисарят Мария Габриел посети УНСС

петък, 27 май 2022 19:49

Европейският комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел посети Университета за национално и световно стопанство и се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров.

На срещата присъства и министърът на образованието акад. Николай Денков. Бяха обсъдени Европейската стратегия за висшето образование, подкрепата за младите учени, изграждането на европейското пространство за образование и други въпроси, свързани с дигитализацията, киберсигурността и стимулирането на студентското предприемачество.

Комисар Мария Габрием и министър Николай Денков се запознаха с работата на новооткрития стартъп офис в УНСС. Това е първият по рода си университетски център в подкрепа на студентското предприемачество.

Европейският комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел, написа в Златната книга на УНСС:

Уважаеми профДимитров, 

уважаеми преподаватели, 

скъпи студенти

УНСС е символ на традиция и бъдеще

Традиция на знаниеотдаденост и сътрудничество.

...в полза на едно по-добро бъдещеза България и Европа

ДерзайтеРазчитаме на Васза да стане 

Европейското образователно пространство реалност и 

изпълните със съдържание неговите амбиции и цели".

В Голямата конферентна зала на университета Мария Габриел се срещна с ректорите на университетите от европейския алианс ENGAGE.EU – УНСС, Университета в Манхайм, Университета в Тулуза 1 Капитол, Университета LUISS Guido Carli в Рим, Виенския университет по икономика и бизнес, Университета в Тилбург, Норвежкото училище по икономика, Университета Ramon Llull от Испания и Hanken School of Economics от Финландия.

Мария Габриел приветства ректорите и изложи своята позиция по дискутираните теми: „За мен бе много важно да чуя идеите ви по тези въпроси и визията ви относно бъдещето на висшето образование в Европа. Благодаря на ректорите за интерактивната дискусия, подкрепата и споделените идеи как европейските университети да задълбочат сътрудничеството помежду си, да обединяват знания и ресурси и да стимулират иновациите в подкрепа на екологичния и цифровия преход. Благодаря и на ректора на УНСС проф. Димитър Димитров за инициирането на срещата и обсъдените полезни идеи.“

Галерия снимки от Еврокомисарят Мария Габриел посети УНСС ...