Инновейшън Кепитъл ще финансира иновативни идеи на студенти от нашия университет

сряда, 25 май 2022 11:45

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Ангел Ангелов, управител на „ЕксЕл Ар“, компанията управляваща „Инновейшън Кепитъл“ – фонд мениджър за рисков капитал към Фонда на фондовете, подписаха меморандум за сътрудничество.

Ангел Ангелов и проф. д-р Димитър Димитров (от ляво надясно)

„В УНСС подготвяме нашите студенти за реалната работна среда, поддържаме дългосрочни партньорства с бизнеса за провеждане на стажантски и менторски програми“, каза проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „с цел да развием предприемаческите и иновационните умения на нашите студенти и да ги подпомогнем да стартират бизнес, миналата седмица открихме университетски Startup Hub. В него младите хора ще могат да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори, ще получават правна и юридическа информация. Убеден съм, че сътрудничеството ни с „Инновейшън Кепитъл“ е прекрасна възможност и ще допринесе за развитието на университетския Startup Hub и реализирането на креативни бизнес идеи на наши студенти“. 

Ангел Ангелов представи дейността на „Инновейшън Кепитъл“ и отбеляза, че капиталът на фонда е 21 милиона евро и досега има 120 инвестиции в портфолиото в различни сектори. „Инвестираме стартиращи идеи, такива, които още нямат продукт на пазара с между 25 и 50 хиляди евро и такива, които са с вече развити концепции, но имат нужда от по-голямо финансиране с между 50 хиляди до 1 милион евро. Ние самите правим акселерационни програми, участваме в конкурси и други краткосрочни и дългосрочни проекти, като партньори или организатори в тях. Гледаме да сме активни, за да можем да насърчаваме предприемаческата екосистема в България. Трябва да достигнем 200 компании в живота на фонда, инвестиционният цикъл приключва в края на 2023 г., има още около 80-100 компании, които трябва да финансираме, надяваме се, поне една-две да са от вашите кандидати – студентите“, подчерта той.

Двете организации ще си сътрудничат за организиране на поне едно съвместно събитие на година, даващо възможност на студентите, обучаващи се в УНСС да предлагат иновативни идеи и да кандидатстват пред Инновейшън Кепитъл за финансиране на тези идеи според правилата на фонда. Представителите на фонда изразяват готовност за финансиране на поне три идеи на годишна база (финансирани минимум по 25 000 евро на идея), ако последните отговарят на изискванията и критериите на фонда за финансиране. Решението за финансиране ще се взема самостоятелно от представителите на фонда, според вътрешните правила на организацията.

Меморандумът има за цел да осигури и възможности за кариерно развитие и реализация на студентите от УНСС чрез посещения на място, срещи с практици, организация на открити лекции и др.

Координатор по меморандума от страна на УНСС е ас. д-р Антоан Шотаров от катедра „Икономикс“, Общоикономически факултет, а от страна на „ЕксЕл Ар“ е управителят на дружеството Ангел Ангелов.

Ас. д-р Антоан Шотаров, Ангел Ангелов, доц. д-р Ивайло Беев, ръководител катедра "Икономикс", проф. д-р Димитър Димитров, Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС и Илиян Чабуклийски, председател на Комисията по социално-битови въпроси на учащите към Студентски съвет

 

Галерия снимки от Инновейшън Кепитъл ще финансира иновативни идеи на студенти от нашия университет ...