Обръщение на ректора по случай Празника на УНСС

събота, 21 май 2022 2:30

Скъпи студенти, преподаватели и служители

на Университета за национално и световно стопанство,

На 21 май 2022 година се навършват 102 години от създаването на Свободния университет за политически и стопански науки, както се е наричал при създаването си нашият университет.

„Днес всички, които имат грижа да помислят за съществуването и добрата бъднина на един народ, за първо и необходимо условие в постигането на целта си полагат науката. Силни и могъщи са онези народи , които разполагат с повече знания. Светлина, това е наший задатък“ – думите на основателя на нашият университет проф. Стефан Бобчев звучат пророчески, особено в турбулентния период, през който преминава световната икономика.

Освен бушуващата на континента война, Европейският съюз е изправен пред допълнителни предизвикателства — финансови, икономически, енергийни, екологични, технологични. И решението е едно – наука и образование! Това са знаели нашите първооснователи. В това сме убедени и ние като учени и просветители.

Поколенията се сменят, средствата за образование се дигитализират, специалностите и програмите се модернизират, но едно ще остане константно – жаждата за познание ще движи света напред и науката ще намира изход от всяка криза!

Вярвам, че тези предпоставки ще ни помогнат да продължим да работим с изследователска страст и висок професионализъм и все по-уверено ще заявяваме своето научно присъствие в международен план.

Честит празник на Нашия университет!

Галерия снимки от Обръщение на ректора по случай Празника на УНСС ...