Представяне на научноизследователски проект „Развитие на селските територии в условията на трансформираща се към устойчивост икономика”

понеделник, 09 май 2022 11:28

В Стопанската академия „Димитър А. Ценов” се състоя пресконференция, на която бе представен научноизследователски проект КП-06-Н55/1 от 15.11.2021 г. „Развитие на селските територии в условията на трансформираща се към устойчивост икономика”. Проектът ще се реализира от интердисциплинарен екип от учени в трите основни висши икономически училища в България – Свищовската академия, Университет за национално и световно стопанство – София и Икономически университет – Варна. Водещата инициатива по проекта е на катедра „Аграрна икономика” при СА „Д. А. Ценов”, като в екипа са включени и учени от катедрите „Стратегическо планиране” и „Икономика и управление на туризма”.

Двата партньорски университета са представени от учени към катедрите „Икономика на природните ресурси” при УНСС и „Аграрна икономика” при Икономическия университет – Варна.

В приветствието си към екипа, разработил проектното предложение, ректорът на СА „Д. А. Ценов” - Свищов проф. д-р Марияна Божинова подчерта, че спечеленият проект е атестат за качеството на научните изследвания, развивани и в трите партньорски висши училища. „За да разработваш проект по Фонд „Научни изследвания” се изисква и кураж, и вдъхновение, но разбира се и високо качество на научноизследователската работа, което доказват участниците в настоящия проект. Съвместната изследователска работа е предпоставка за затвърждаване на партньорските взаимовръзки между сродни катедри от трите водещи икономически висши училища в България и спомага за постигането на синергичен ефект в сферата на науката и образованието”, допълни ректорът на Свищовската академия.

Ръководителят на научноизследователския екип доц. Марина Николова представи експертите, които ще осъществят проекта и сподели: „Нашето предизвикателство е провокирано от идеята ни да се реализира комплексно пилотно изследване, свързано с регионалното развитие на селските територии и възможността за тяхното устойчиво териториално развитие и управление в условията на трансформиращи се икономики”. Тя изясни основната цел на проекта и нейното съответствие с обществените предизвикателства, посочени в Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030, за преодоляването на регионалните различия в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, с акцент върху устойчивото управление и включването на подходящи практики за балансирано и конкурентоспособно развитие на селските територии.

Доц. Маруся Линкова презентира конкретните дейности, които са предвидени в седемте работни пакети на програмата по проекта.

Своето мнение по темата на проекта и по неговото реализиране споделиха и участващите онлайн в пресконференцията партньори. Проф. д.ик.н. Юлия Дойчинова от УНСС подчерта, че реализирането на този проект ще допринесе не само за задълбочаване на традиционните връзки между СА „Д. А. Ценов”, УНСС и ИУ - Варна, но е и чудесна възможност за включване на младите колеги в общите начинания, залог за устойчивостта на ползотворното сътрудничество. Тя се спря на предизвикателствата пред научния екип и на възможностите за разработване и апробиране на нови подходи, модели, стратегически насоки и предложения за развитие на селските територии.

Участващите в пресконференцията партньори по проект „Развитие на селските територии в условията на трансформираща се към устойчивост икономика” си пожелаха ползотворна работа и успешно изпълнение на всички поставени цели и задачи.

Галерия снимки от Представяне на научноизследователски проект „Развитие на селските територии в ус ...