УНСС и представители на бизнеса обсъдиха обучението по киберсигурност

събота, 07 май 2022 11:59

По инициатива на УНСС и зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност доц. д-р Росен Кирилов в университета се проведе среща с представители на бизнеса, на която бяха обсъдени обучението по киберсигурност, възможностите за неговото усъвършенстване и необходимостта от специалисти в тази област.

Константин Веселинов, управител на CENTIO #CYBERSECURITY, Петър Павлов от „IT Нова“, Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, доц. д-р Росен Кирилов, Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Държавни структури“ в А1 (от ляво надясно)

„Инициирахме тази среща, защото в УНСС виждаме особено в последните месеци, че киберсигурността придобива все по-голямо значение, не само за сигурността на организациите и лицата, но и за националната сигурност. Убедени сме, че има нужда да разширим обучението на младите хора в посока киберсигурност“, каза доц. д-р Росен Кирилов и подчерта: „целта ни е да разширим представата на студентите, които завършват УНСС и стават ръководители затова, че това е проблем и трябва да се работи в тази посока. Младите хора трябва да са подготвени по този проблем, за да се реализират по-успешно на пазара на труда и в бизнеса. В УНСС имаме магистърска програма по „Управление на киберсигурността“, но предвиждаме да развием това и в бакалавърска степен на обучение. Затова искаме да се консултираме с бизнеса и специалистите, които работят в тази област дали вървим в правилната посока, дали има нужда от такива специалисти. Това е първата среща, която провеждаме с представители на бизнеса, ще инициираме и следващи такива. Ще търсим широка подкрепа от страна на бизнеса, държавните институции и университети партньори, които имат опит в разработването на учебни програми по киберсигурност“.

Според Спас Иванов, в последните 7-8 години качеството на кадрите, които излизат от образователната система драматично слиза надолу. „При нас пристигат хора, които са завършили университет, искат да работят, имат желание да се развиват в тази сфера, но в същото време им липсват основни познания. Досега винаги сме коментирали киберсигурността в контекста на технологичните способности – конкретни технологии, операционни системи, конкретни мрежови услуги и инструменти за киберсигурност, но не сме коментирали мениджърските качества, които трябва да има един кандидат за работа. Смятам, че в тази област има огромно поле за развитие, защото това, което срещаме навсякъде, особено от страна на мениджмънта е тотално неразбиране на проблема, което означава, че в момента, в който от УНСС по тази програма започнат да излизат подготвени хора в контекста на управлението, те биха могли да дават информирано мнение за това какво следва и какво трябва да се направи в правилната посока. Поздравления за инициативата, смятам, че ще има изключително добър ефект върху бизнеса, ако развиваме кадри в областта на мениджмънта на сигурността“.

Петър Павлов акцентира върху промишления и икономическия шпионаж и шантажа от рода на криптиране на дискове и искане на откуп като подчерта, че това е проблем, който ще продължава да се развива и всички фирми имат нужда от защита. „Според мен в компаниите трябват хора, които да могат да напишат инструкциите и да направят обучение на служителите, да следят за новостите и да ги споделят с персонала. Трябва им човек, който да може да оцени рисковете и да препоръча на ръководството какви мерки да вземе за управлението на тези рискове. Това са все неща, които не са инженерни, а са по-скоро административни и според мен тук има нужда от такива хора, защото те трябва да имат близко до икономическото образование, тъй като най-често тези заплахи са свързани със счетоводството, с банкирането и въобще там където са парите“.

„Приветствам тази инициатива, защото основен проблем в нашия бизнес е когато се появи разминаване между изпълнителите и хората, които взимат решението, тъй като за вземане на правилното решение, те трябва да имат аргументи, да разбират причините. Когато аргументите ги свеждат техническите лица имаме проблем, защото техническото лице не може да обясни на ръководителя много неща“, каза Константин Веселинов и допълни: „тук говорим за риск мениджмънт, много често напоследък вече не се казва киберсигурност, говорим за сигурност на бизнеса. При положение, че УНСС е основно звено в нашата икономика и изгражда кадри, които би трябвало да развиват икономиката, да я управляват, абсолютно необходимо е от тези хора да има такива, които да разбират от риск мениджмънт и да посочват какво следва. Защото проникването на IT инфраструктурата във всички организации стават все по-дълбоко и по-често, следователно това става все по-голям риск за бизнеса“.

„Много се радвам, че сте поели тази инициатива, имате пълна подкрепа от страна на А1“, заяви Мартин Йорданов и подчерта „от вашия университет излизат управленци, държавници и министри и е много важно те да са запознати поне с основите на киберсигурността, да имат подготовка в тази област. Това са хората, които взимат решенията и не трябва сляпо да вярват на IT специалистите, а да имат знанието и подготовката да вземат крайните решения и да са сигурни, че те са правилни“.


Срещата с бизнеса е продължение на инициативите на УНСС по темата киберсигурност. Част от тях беше и проведената в партньорство с Vivacom през април научно-практическа конференция „Дигитализация на висшето образование в България“, която събра бизнеса и научната общност в търсене на правилните решения и механизми за дигитализация на образованието в България. В рамките на събитието бяха обсъдени възможностите и световните тенденции за подобряване на ИТ структурата в българските университети, съвременните технологични решения за дигитално образование, въвеждането на дигитална студентска книжка и развитието на онлайн услугите за студенти, но бе обърнато и сериозно внимание върху предизвикателствата, стандартите, нормативните изисквания и добрите практики в областта на киберсигурността, както и нарастващите рискове от кибератаки към образователните институции.

УНСС заедно с водещи компании в областта на киберсигурността проведе и първата в България Международна конференция на тема „Киберсигурност“ от сериите  BSIDES. Тя беше  открита от министъра на електронното управление Божидар Божанов, който преди това получи Доклад за сигурността в държавното киберпространство на Република България, изготвен в катедра „Национална и регионална сигурност“ на университета.

Следващата среща, предвидена в програмата по управление на киберсигурността ще бъде с държавната администрация за обсъждане на обучението по киберсигурност и необходимостта от специалисти в тази област.


Галерия снимки от УНСС и представители на бизнеса обсъдиха обучението по киберсигурност ...