Абсолвентите от Юридическия факултет получиха дипломите си

вторник, 19 април 2022 16:05

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на магистрите от специалност „Право“ – Випуск 2021. Официални гости на събитието бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, омбудсманът на Република България проф. д-р  Диана Ковачева, зам.-деканът по качеството и международното сътрудничество на Юридически факултет (ЮФ) доц. д-р Диана Маринова и зам.-деканът по научноизследователската дейност на ЮФ доц. д-р Мирослав Димитров.

Доц. д-р Захари Торманов, декан на ЮФ, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р  Диана Ковачева, доц. д-р Диана Маринова, доц. д-р Мирослав Димитров

Церемонията откри доц. д-р Захари Торманов: „Дипломата за завършване на престижната специалност „Право“ е венец на многогодишни усилия и положени десетки изпити. Тя ще отвори пътя към успешна професионална реализация на нашите дипломирани магистри юристи“

Официално приветствие към абсолвентите отправи ректорът проф. Димитров: „Днес е един паметен ден за вас. Поздравления за абсолвентите за успешното завършване на тази наистина престижна специалност. Нашият факултет е един от водещите факултети по право и поддържа високо ниво на качеството на обучение. Вие сте си заслужили своето място с доста усилия и труд. Много харесвам вашата професия, защото е насочена към търсене на справедливостта, а без справедливост няма нито бизнес, нито отношение между хората, нито междудържавни отношения. Вие сте хората, които трябва да пазите справедливостта“.

Ректорът връчи дипломата на първенеца на випуска Деница Атанасова като й подари юбилейна монета „100-години УНСС“.

Проф. д-р  Диана Ковачева се обърна към абсолвентите с думите „Изключително много се радвам, защото това е едно много силно емоционално заредено събитие. Това е ден, в който наистина можете да бъдете удовлетворени и горди със себе си, със собствените си постижения. Винаги, когато присъствам на връчването на дипломи се сещам за това как ме посрещнаха мен в университета преди години с обръщението „Уважаеми колеги юристи, вие сте следващите, които ще управляват тази държава“, така се обръщам към вас и аз. В тази зала стоят следващите министри, следващите върховни съдии, следващите върховни прокурори, а защо не и следващите министър-председатели“, каза проф. д-р  Диана Ковачева и подчерта: „живейте с това самочувствие, защото да си юрист не е просто една професия, не е просто едно завършено образование, да си юрист е много голяма отговорност, но е също така и една голяма възможност, защото юристите са получили такова образование, че могат да работят всичко каквото решат. Това, което мога да ви кажа от моя собствен професионален опит е каквото и да изберете да работите, никога не забравяйте мечтата, с която влязохте в този университет. Каквото и да работите напред във времето никога не спирайте да отстоявате истината и справедливостта, защото това е призванието на юриста да се бори за истината, да се бори за справедливостта, без значение на чия страна застава, защото всеки се нуждае от защита. Правата на човека не са даденост за тях трябва да се борим всеки ден“.  

Председателят на Алумни клуба на Юридическия факултет Ивайло Енчев връчи почетна награда на първенеца на випуска Деница Атанасова. „За мен е чест и удоволствие днес да споделя този тържествен момент с вас. Випуските, които завършиха през последните две години имаха възможност да направят своето дипломиране под едни сериозни юбилеи, през 2020 година университетът ни навърши 100 години, през изминалата 2021, Юридическият факултет на УНСС стана на 30. През настоящата 2022 година, 10-годишен юбилей навършва Алумни клуба на завършите Юридическия факултет към УНСС. Искам да ви пожелая да не спирате да се борите, да не угасва страстта ви към правото. Вярвам, че изминалите години в университета са били добра основа, от вас зависи да надградите“, каза Ивайло Енчев.

„От името на всички колеги бих искала да изкажа огромната ни благодарност и признателност към нашите преподаватели, които ни дадоха толкова много, които положиха една стабилна основа върху която ни предстои да градим. Смея да твърдя, че имахме удоволствието да ни преподават страхотни професионалисти, от които получихме наистина много. Благодаря за уважението и професионализма. Няма как да не отдадем и огромната си благодарност на хората, които бяха до нас през целия ни път дотук, а именно нашите родители, които ни даваха опора и сила и ни подкрепяха във всеки един момент. Благодарим ви за всичко! Колеги благодаря ви ви за прекрасните спомени и истинското приятелство. Нека изминалите шест години бъдат за всички нас началото на един изпълнен с успехи професионален път“, обърна се към присъстващите Деница Атанасова.

„Драги абсолвенти, тази церемония се провежда след празника на Конституцията и професионалния празник на юристите. Надявам се, през тези шест години сте оценили силата и значението на правото. Правото е цивилизационно постижение. Хилядолетното му развитие е оставило видим отпечатък върху обществото, всъщност този отпечатък е сравним с най-великите достижения в другите науки. Правото ни е научило да живеем заедно в общество, ръководено от смислени и справедливи правила и изпълнява тази си функция и до ден днешен. Надявам се, да имате успешен професионален живот и щастлив в личен план. Сигурен съм , че си тръгвате от университета със солидна подготовка, която ще ви помага през цялото професионално развитие“, обърна се към абсолвентите доц. д-р Захари Торманов.

„Не ви казваме сбогом, не ни казвайте и вие, ние винаги ще бъдем до вас, когато имате нужда от съвет, когато искате да споделите ваш професионален проблем или ваш професионален успех, винаги ще ви съдействаме. На добър час“, обърна се към дипломантите доц. д-р Диана Маринова.

„Уважаеми колеги, за мен е голямо удоволствие да се обърна към вас с колеги, не просто по силата на академичната традиция, която следваме откакто постъпихте тук, а защото днес получавайки дипломата си, ставате завършени юристи“, поздрави абсолвентите доц. д-р Мирослав Димитров и подчерта: „не избягвайте трудните казуси. Те каляват юриста и са най-прекият път за трупане на професионален опит. Не подценявайте лесните казуси. Те може да крият подводни камъни“.

Евгени Георгиев, съдия в Софийски градски съд, също приветства дипломантите: „Няма да ви е лесно, но то и досега не ви е било лесно, затова съм сигурен, че ще се справите. Пожелавам ви успех, бъдете здрави вие,  вашите родители и семействата ви“!

„Прекрасно е да присъстваш на такъв момент и да виждаш пред себе си тези лица озарени от вдъхновение, от нетърпение да се впуснат в дебрите на правото. Бъдете здрави, запазете този ентусиазъм през целия си живот. Не забравяйте, че правото е над всичко, но над него стои справедливостта. Бъдете справедливи и отстоявайте тази справедливост през целия си живот. На добър час колеги! Добре дошли“, поздрави магистрите доц. д-р Таня Градинарова, преподавател в катедра „Частноправни науки“.

Абсолвентите с най-висок успех по традиция получиха като подарък от „Сиела Норма“ АД едногодишен абонамент за правен софтуер – „Сиела Норми“, „Сиела Практика“ и „Сиела Евро“, както и правна литература. От издателство „Сиби“, специализирано в издаването на юридическа литература също бяха подготвили подаръци за отличниците. Седемте най-добри от Випуск 2021 са Деница Атанасова, Наско Малинов, Изабела Илиева, Цветелина Сърменова, Нели Божкова, Мария Първанова, Яница Грудева.

Галерия снимки от Абсолвентите от Юридическия факултет получиха дипломите си ...