Втори онлайн агросеминар, посветен на новата Обща селскостопанска политика

петък, 15 април 2022 9:55

Катедра „Икономика на природните ресурси“ беше виртуален домакин на втория онлайн агросеминар от кампанията „CAP Green Zone“, посветен на новата Обща селскостопанска политика, на тема „Автоматизацията в земеделието – новите тенденции и иновации“. Модераторът на събитието проф. Юлия Дойчинова, ръководител катедра „Икономика на природните ресурси”, откри събитието и подчерта актуалността на тематиката на семинара за обучението на студентите в специалност „Аграрен бизнес“ и за осъществяваните в катедрата изследвания за възможностите за иновации в екосистемните услуги на земеделските стопани.

Гост-лекторът Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA), представи прогнозираните демографски промени и предизвикателствата пред развитието на земеделието, както и възможните решения чрез автоматизация на производството.

Повишен интерес предизвика представянето на редица нови технически и технологични решения в областта на прецизното земеделие, в т.ч. и разработени от български изследователски екипи.

В последвалата дискусия се размениха мнения за причините за изоставянето на процесите на автоматизация на производството в земеделието и преработката на продукцията в България, както и за развитието на нови проекти от членове на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

Семинарът завърши с излъчването на документален филм, реализиран в рамките на проекта „CAP Green Zone“ – „Сноп надежда: Модерните фермери на България”.

Галерия снимки от Втори онлайн агросеминар, посветен на новата Обща селскостопанска политика ...