Студенти от УНСС с призови места в националния конкурс „Студент на годината“

вторник, 12 април 2022 12:45

УНСС спечели два приза в 15-то издание на конкурса „Студент на годината“, в категориите „Стопански науки” и „Правни науки”. Конкурсът, организиран от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), се проведе в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Официални гости на събитието бяха министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и министърът на правосъдието Надежда Йорданова, както и депутати и представители на ректорските ръководства на университетите.

Сред официалните гости на събитието бяха и представителите на ректорското ръководство на УНСС проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Драгомир Стефанов, гл. секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти и доц. д-р Янко Христозов, гл. секретар по международно сътрудничество. Делегацията на Студентския съвет при УНСС бе част от зрителите на събитието, за да подкрепи студентите-участници в конкурса.

Студенти от цялата страна имаха възможност да кандидатстват със своите постижения в 14 категории, класифицирани съобразно областите на образование и професионални направления, а УНСС се открои с победители в две категории.

Призът в категория „Стопански науки” спечели Елена Таракова, студентка в 4-ти курс в УНСС, специалност „Счетоводство” и „Бакалавър на годината” в конкурса на Студентски съвет при УНСС „Студент на годината 2021”. Наградата връчи доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и на НБС ВОН-КНСБ. Елена Таракова е участвала в множество проекти с икономическа насоченост, финалист е за Югоизточна Европа в Световното студентско състезание „Schneider Go Green“ 2021 и печели стипендията на фондация „Еврика“ за постижения в овладяването на знания в областта на икономиката на името на акад. Евгени Матеев.     

„Благодаря на Националното представителство на студентските съвети за възможността да участвам в този конкурс. Имаме една обща цел – да покажем, че младите хора на България могат, трудят се, справят се, мотивират се и са тук и сега! ”, заяви победителката. 

Наградата за категория „Правни науки” беше връчена от министъра на правосъдието Надежда Йорданова на Росица Тонева, студентка 5-ти курс в УНСС, специалност „Право”. Завършва Университет Сорбона и Университет Корнел, Юридическия университет в Париж, придобива и магистърска степен по мениджмънт в Лондонското бизнес училище. Завършва с отличие ,,Бизнес и международни отношения като попада в топ 10 на всички завършили и става представител на класа за програмата. Избрана е за представител на класа в LBS Consulting Club и LBS Family Business Club.

„Щастлива съм да виждам толкова млади, будни и амбициозни хора. Благодаря на организаторите за тази прекрасна инициатива, която насърчава всички нас и ни показва, че сме тръгнали по правилния път, а именно пътят на знанието“, сподели в благодарственото си слово победителката. 

За челната тройка в категория „Хуманитарни и социални науки” успя да се пребори Антонина Лозанова, студентка 3-ти курс в УНСС, специалност  „Медии и журналистика”. Тя е участвала в множество национални и студентски творчески проекти, част е от редакционния екип на „Вестник на УНСС“. За най-голямо свое постижение определя класирането си сред 100-те най-талантливи студенти по журналистика според Британския съвет в програмата „Future News Worldwide“ през 2021 г.

Наградата за категория „Студент-доброволец“, от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров, бе връчена от проф. д-р Мирослава Раковска. „Изпитах гордост за това, че студентското движение е поставило началото си в УНСС и нашият университет винаги е подкрепял неговото развитие от началото. Горда съм, че наши студенти получиха две отличия. Тази вечер ще връча една специална награда. Убедена съм, че това са най-добрите студенти-доброволци. Да бъдеш доброволец - това е да имаш голямо сърце. Предайте тази добрина, която имате на всички млади хора“, призова проф. Раковска. Тя връчи наградата на Стефан Иванов от МУ – Пловдив.

След излъчването на победители във всяка категория, председателят на НПСС Даниел Парушев връчи на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков специална награда за принос към поверената му организация.

„За да съществува Националното представителство на студентските съвети, то трябва да има и добър партньор. Благодарим на Министерството на образованието и науката, в лицето на акад. Денков за доброто сътрудничество!“, заяви Даниел Парушев (вляво)

Официалната церемония по награждаване завърши с връчването на голямата награда - „Студент на годината 2021“. Отличена за най-добрата сред най-добрите бе Цветелина Стефанова, студентка в Русенския университет.

„Благодаря на уважаемото жури, което оцени усилията ми през годините. Пожелавам на всички присъстващи да бъдат здрави, да не спират да творят и да продължават да се развиват, защото развитието е това, което ще направи нашето бъдеще по-добро!“, сподели с вълнение студентката на годината.

Галерия снимки от Студенти от УНСС с призови места в националния конкурс „Студент на годината“ ...