Стартира конкурсът за университетски грантове

петък, 01 април 2022 14:00

Със заповед на ректора на УНСС – проф. Димитър Димитров, считано от днес – 01.04.2022 г., е открит новият конкурс за подкрепа на специализирани публикации в издания с импакт фактор (Web of Science) и/или импакт ранг (Scopus). В него могат да участват

  • преподаватели на основен трудов договор в УНСС;
  • преподаватели на трудов договор за допълнителен труд в УНСС по чл. 111 от Кодекса на труда;
  • докторанти и студенти от УНСС.
 

Доц. Михаил Мусов – зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, председател на ПС по НИД

Конкурсът предоставя два вида подкрепа:

1. Университетски грантове за публикация в издание с импакт фактор (Web of Science) и/или импакт ранг (Scopus) с максимален размер на подкрепата до 900 евро, които могат да бъдат използвани за такси за публикуване в издания с импакт фактор (Web of Science) и/или импакт ранг (Scopus), както и за преводачески или редакционни услуги.

2. Университетски грантове за участие в международна научна конференция с индексиране на сборника в Web of Science и/или Scopus с максимален размер на подкрепата до 600 евро, които могат да бъдат използвани за такси правоучастие в международни научни конференции с индексиране на сборниците в Web of Science и/или Scopus, както и за преводачески или редакционни услуги.

Оценяването и класирането на предложенията се извършва от Програмния съвет по научноизследователска дейност (ПС по НИД) на УНСС в рамките на регулярни сесии по реда на постъпване на предложенията. Заявленията за кандидатстване се подават в сектор „НИД и научни прояви” към дирекция „Наука”.

„Грантовата схема е специално създаден и изцяло нов механизъм за целево насърчаване на публикационната активност на академичния състав на УНСС в издания, индексирани в световните бази данни Web of Science или Scopus. Съгласно решение на ПС по НИД общият размер на подкрепата за 2022 г. е 120 000 лв., който е предназначен да покрие разходи на колегите, извършени във връзка с публикуването на техните научни резултати в издания, индексирани в някоя от двете бази данни. Административната тежест за кандидатите е минимална.“ – пояснява доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, председател на ПС по НИД.

„Цели катедри в университета вече преориентираха публикационната си активност към издания, индексирани в двете световни бази данни. Тези усилия на колегите са достойни за уважение и заслужават да бъдат стимулирани.“ – споделя доц. Мусов.  „Ето защо в момента сме в процес на разработване на нов механизъм за стимулиране на публикациите в Web of Science и Scopus. Той ще представлява допълнително трудово възнаграждение (или други финансови стимули) за членовете на нашия академичен състав за авторство или съавторство на научни публикации в издания, индексирани в световните бази данни. С решение на Ректорския съвет сумата за материално стимулиране на публикационната активност за тази година е 20 пъти по-висока от сумата за материално стимулиране през последните пет поредни години. В пъти увеличихме и средствата за командировки в страната и чужбина. Очакват се и допълнителни средства по Националната програма „Стимулиране на публикационната активност в авторитетни международни списания и отворения достъп до научна информация“.

Цялата информация за конкурса за университетски грантове е налична тук.

Галерия снимки от Стартира конкурсът за университетски грантове ...