102 години от рождението на академик Евгени Матеев един от най-значимите български икономисти в историята на страната ни

петък, 01 април 2022 11:52

Има личности, които една нация, държава и общество трябва никога да не забравят и да тачат, ако искат да останат да съществуват във времето и пространството на човешката цивилизация, сред тези личности е и академик Евгени Матеев.

УНСС с гордост отбелязва 102 години от рождението на един от най-светлите умове на българската икономическа мисъл, великолепен анализатор и диагностик на обществените процеси – академик Евгени Матеев.

Съвременник на бъдещето, определен от съдбата да поставя недостижими стандарти във всичко онова, което беше смисъл и съдържание на неговия живот.

Академик Евгени Матеев остава единица мярка за истински учен, педагог, възпитател, ръководител, държавник, гражданин, родител и човек, остава си матеевски стандарт за човешко достойнство.

Той е един от малкото изследователи в света, който има впечатляващи достижения в областта на теорията на икономическите системи и на системния подход в анализа, изследването и управлението на икономиката.

Благодарение на изключителните си управленски качества акад. Евгени Матеев заема последователно важни постове във висшите държавни органи – първи зам.-председател и председател на Държавния комитет за планиране (1951-1953 г.), председател на Централното статистическо управление (1953-1960 г.), председател на Висшата атестационна комисия при Министерския съвет (1965-1972 г.). Председател е на Съвета по възпроизводство на материалните ресурси в Държавния съвет на НРБ (1972-1981 г.)

Светът също оценява по достойнство голямата личност на акад. Матеев. Той получава два много високи мандата: единият – председател на Икономическата комисия за Европа към ООН със седалище в Женева, вторият – вицепрезидент на Международната организация на транснационалните корпорации.

Творчеството на акад. Матеев е посветено на откриването на системи, съответстващи на универсума на икономиката. Това творчество е един шедьовър на разработката и прилагането на философията на системния подход в изследването и управлението на икономическите системи, на прехода от анализ на ниско равнище към използване на системоанализ от висок ранг в управлението на икономическите системи, припомнят от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“.

На тази дата отбелязваме празника на катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“ и специалност „Стратегическо планиране“.


Галерия снимки от 102 години от рождението на академик Евгени Матеев един от най-значимите българс ...