Участници в Майсторския клас „Лидерството - Центурион“: Истинските професионалисти имат критичен поглед, носят отговорност, етични са и умеят да работят в екип

четвъртък, 31 март 2022 8:08

Обучението в Майсторски клас „Лидерството – Центурион“ е насочено към тези от вас, които си поставят високи цели, и които са готови да водят битките за постигането им.

На 27 април 2022 г. стартира тазгодишния Майсторски клас „Лидерството – Центурион 2022“, организиран за студенти, докторанти и млади учени на УНСС от Центъра за добри управленски практики.

За кандидатстване и повече информация:

http://sway/Центурион_2022

http://forms/Записване

Споделя Светлин Антонов - един от 6-те успешно завършили миналогодишния курс „Лидерството – Центурион 2021“. Той учи магистратура по специалността „Финансов мениджмънт“ в УНСС, има и инженерно образование по Телекомуникации.

Как бихте описали на свой приятел какво представлява този Майсторски клас (МК)? 

Това е уникална смесица от сериозна подготовка по различните теми и удоволствие в общуването с хора на ниво. Получава се страхотна атмосфера с усещане за точност, почтенност, добронамереност, професионализъм, синхрон и позивитизъм. Този Майсторски клас е за хора, които знаят какво искат да постигнат като среда и отношение в професионалния си колектив, но също така и в организацията на личния си живот. Ако някой не е наясно каква точно иска да е средата му, на курса ще имате възможността да анализирате собствените си ценности и да разбира тези на другите хора.

Не е нужно да цари хаос в живота ви, за да се включите в МК, и съм сигурен, че ще ви помогне да си подредите мислите, реакциите в дадени ситуации на работното място, планирането на личното развитие и последващото му реализиране. В голяма степен ние избираме обкръжението си, например приятелите – нека  преценим кои хора си заслужават нашето внимание. Когато става дума за колегите – каква норма на поведение и отношение би била правилна от страна на колектива към нас, да не пропускаме, че и ние сме част от него и също трябва да сме коректни. Спазвайки етичните норми, можем основателно да изискваме спазването им и от страна на колегите ни и другите около нас. Това също ни дава силата да сме лидери в нашата общност.

               

След като сте го завършили успешно, кое според вас е най-важното в този Майсторски клас? Защо? 

Едно от големите лични постижения на завършилите този Майсторки клас е да казват „Не“ по правилния начин, без да прекъсват мостовете си към другите хора. Примерно има ситуации, в които може да сме помолени за услуга, но ако приемем автоматично да я изпълним е възможно да навредим на себе си, или пък постфактум да осъзнаем, че не е по силите ни. Тогава по-добре да откажем, но по начин, по който няма да накърним личността на другия човек. Не бива да забравяме, че сме хора, и че всичко се случва. Но, не бива да вредим на себе си в стремежа да поемем още една допълнителна задача.

Има още много важни и полезни неща, които в социалната ми роля като лидер или етичен колега, или добър приятел, мога да отчета като важни, полезни, доизграждащи личността, коригиращи поведението и отварящи ме към другите хора, защото общуването е микс от много съставки, а някои изискват доста фин усет към отсрещната страна. В този Майсторски клас се обръща внимание на неща, които често пъти пренебрегваме в общуването, за да бъдем разбрани и да разбираме правилно.

Какво бихте споделили за темите и съдържанието? 

Темите са ясно разделени по съдържание, но всъщност те са взаимосвързани и по време на всяко занятие се прави градация спрямо предходните. Те са свързани с личната ни организация на планиране и реализиране, с това защо постъпваме по определен начин, колко важно е да изповядваме общи ценности в колектива, какво е да сме лидери и колко ценно е човек да създава добавена стойност. Истинските професионалисти имат критичен поглед върху нещата, носят отговорност за решенията и постъпките си, етични са и умеят да работят в екип.

                     

Коя тема беше от най-голяма полза за вас? Защо? 

Личната организация и приоритизирането са сериозно предизвикателство. Понякога не е лесно да се оцени коя задача колко време би отнела, намесени са и други фактори. Темата е обширна и целта е да успеем да изградим алгоритъм, по който да планираме постигането на конкретни цели, включвайки срок, ресурси и факторите, които биха ни подпомогнали, но също и тези, които биха ни възпрепятствали.

Това, което ви хареса най-много? 

Имам много добри впечатления, като искам да си призная, че водещият на Майсторския клас Иван Кожухаров е правилният човек, с правилната настройка, с коректното отношение, и винаги с усмивка. Добрите неща се случват с точните хора, независимо дали е на работното място или в личния живот. Иване, Благодаря ти, че си истински Професионалист, но и Човек! Общуването с теб обогатява по неподозиран начин.

Има ли нещо допълнително, което бихте желали да споделите? 

Изключително важно, според мен, е човек да си води записки, за нещата които се обсъждат, да си отбелязва интересни изказвания, сентенции, какви допълнителни литературни източници може да консултира и проучи допълнително. Препоръчвам всеки да си създаде една папка, в която да запази тези материали и да ги ползва като справочник при нужда. Такава систематизираност по теми помага много, защото е бърз и полезен начин да се ориентираме правилно, ако сме се изгубили или се чудим какво решение по конкретен казус съответства на собствените ни ценности.

Завършилите успешно Майсторския клас „Лидерството – Центурион 2021“

ще получат своите сертификати на церемония в УНСС

на 9 май 2022 от 18:00.   

Галерия снимки от Участници в Майсторския клас „Лидерството - Центурион“: Истинските професионалис ...