Клъстер „Счетоводство и финанси" с публична лекция „Счетоводни и данъчни аспекти на трансакциите с криптоактиви“

сряда, 30 март 2022 9:42

„Счетоводни и данъчни аспекти на трансакциите с криптоактиви“ беше темата на публичната лекция, която гл. ас. д-р Борислав Боянов, преподавател от катедра "Счетоводство и анализ" на УНСС, изнесе пред преподаватели, студенти и гости. Лекцията е част от събитията на клъстера „Счетоводство и финанси", в който УНСС е водещ. 

Проф. д-р Снежана Башева, ръководител катедра "Счетоводство и анализ" приветства присъстващите:

„Искам да благодаря на проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Божидар Чапаров и на доц. д-р Любомир Иванов, които отговарят за клъстера от трите висши училища -  УНСС, Икономически университет – Варна и Стопанската академия Димитър А. Ценов" - Свищов. Преди около година и половина по идея на Министерството на образованието и науката беше създаден този клъстер „Счетоводство и финанси“, основната цел на който е да се направи опит за консолидиране капацитета на преподавателския състав от трите катедри на висшите училища, които се занимават с тази проблематика, каза проф. Башева и допълни, „към момента изхождайки от пандемичната обстановка ние насочихме нашето внимание към организиране на т.н. майсторски класове и днес ще се проведе такъв майсторски клас, който е посветен на една малко позната бих казала слабо изследвана област, каквато е материята за криптовалутите. Предполагам, че ще бъде интересно за  студентите, преподавателите и за всички гости, които са се включили“.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС също поздрави участниците: „Радвам се, че има такъв голям интерес към лекцията, която организирахме съвместно с колегите от Икономически университет – Варна и Стопанската академия Димитър А. Ценов" – Свищов. Адаптирахме се към платформата, която те използват Google Meet, за да може да има по-голямо участие именно на студенти от тези два университета, каза проф. Стоянова и подчерта „темата е актуална и се надявам, че колегата гл. ас. д-р Борислав Боянов в рамките на определеното време ще може да представи основните акценти свързани с данъчното и счетоводното отчитане на криптоактивите. Желая успех на лекцията“.

В събитието активно участваха студенти от специалност „Счетоводство“, които се включиха от зала 2015 по време на лекция на проф. д-р Даниела Фесчиян. 

В лекцията си гл. ас. д-р Борислав Боянов представи в детайли същността на блокчейн технологията и криптоактивите.

Разгледани бяха основните източници на доходи и приходи от криптоактиви и тяхното данъчно третиране, както и счетоводните аспекти при отчитането и представянето във финансовите отчети на криптоактивите и данъчното облагане на сделките с криптоактиви на предприятията.

В хода на лекцията си гл. ас. д-р Борислав Боянов представи и пазарна капитализация на криптовалути, както и консенсусният механизъм като инструмент за „добиване“ или „копаене“.

На събитието присъстваха над 60 човека и над 100 се включиха онлайн през платформата Google Meet.

Галерия снимки от Клъстер „Счетоводство и финанси" с публична лекция „Счетоводни и данъчни аспекти ...