УНСС подкрепи кампанията „Пази детето в интернет”

понеделник, 28 март 2022 14:54

УНСС застана зад Социалната кампания на Лев Инс „Пази детето в интернет”. В зала „Тържествена” на университета екипът на кампанията изнесе лекция пред студенти, преподаватели и техните деца. Инициативата е насочена към превенция на онлайн тормоз и посегателство над деца от различни възрастови групи в дигиталното пространство. Лектор беше киберекспертът Явор Колев, който запозна присъстващите с рисковете за подрастващите в интернет и даде ценни съвети за начините за предпазване. 

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров даде начало на дългосрочно сътрудничество с цел превенция над посегателствата над децата в дигиталното пространство. Той наблегна на сериозността на проблема с кибертормоза и необходимостта от качествена информираност на децата и младежите относно заплахите, дебнещи в киберпространството.

Проф. Димитър Димитров подчерта, че целта е да се помогне на децата в дигиталната среда, която бързо се променя. „Нашият университет е един от водещите в дигитализацията, в който се преподават различни дисциплини в областта на сигурността, затова ние искаме да участваме активно в инициативата и да покажем нашата ангажираност“, посочи още ректорът.

Проф. Димитров представи лектора Явор Колев, който е бил преподавател по киберсигурност в УНСС и обърна внимание на дългата му биография в ГДБОП и богатият му опит в областта на киберсигурността.

Ректорът увери, че в бъдеще УНСС ще продължи да участва в инициативата, чрез свои представители, включително и от Студентския съвет, особено в мероприятията в училищата, защото са заплашени не само малките деца, но и 16-18 годишните. „Сигурността в киберпространството не е само технически проблем, тя е отговорност и на цялото общество“, допълни проф. Димитров.

Явор Колев благодари за поканата и обърна внимание, че има 25 години опит като полицай и отдавна се занимава с престъпленията в киберпространството.  Той подчерта, че има различни киберпрестъпления – финансови измами, кражба на самоличност, кибератаки и други. „Червена нишка в моята работа е противодействието на сексуалните престъпления срещу деца - едно престъпление, което разрушава живота им. Темата е насочена и към децата, и към родителите, които са първата преграда, защото ако те са наясно с проблема, не биха допуснали децата им да станат жертви“, посочи г-н Колев.

В рамките на лекцията в първата част беше прожектиран видеоклип за деца жертви на сексуално изнудване. Във втората – Явор Колев представи презентация, в която очерта основните заплахи за децата в интернет и начините за предпазване от тях. Експертът наблегна на вида съдържание, за което подрастващите трябва да внимават, когато публикуват информация и снимки за себе си и близките си в дигиталното пространство и подчерта, че в интернет няма безопасно място. Лекцията приключи с дискусия, в която децата имаха възможност да задават въпроси и да споделят своите впечатления по темата.

Събитието беше първата от поредица инициативи, които УНСС в партньорство с Лев Инс и Cyber 360 Academy ще организират по кампанията „Пази детето в интернет”.

Галерия снимки от УНСС подкрепи кампанията „Пази детето в интернет” ...