Центърът за изследователски и образователни проекти – култура на взаимодействие и взаимопомощ при разработването и изпълнението на проекти

четвъртък, 24 март 2022 11:45

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и новият директор на Центъра за изследователски и образователни проекти (ЦИОП) гл. ас. д-р Юри Ценков представят бъдещото развитие, творчески планове и новия офис на Центъра.

Наскоро беше открит новият офис на Центъра за  изследователски и образователни проекти, как виждате бъдещето развитие на Центъра?  

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров:

На Академичен съвет приехме промени в Правилника на центъра и беше избран нов директор, който има достатъчно опит в кандидатстването по различни програми. Развитието на Центъра е част от приоритетите на ректорското ръководство за стимулиране и развитие на научно-изследователската дейност, което е част и от мандатната ми програма.

Съвременната научно-изследователска дейност изисква големи консорциуми от няколко университета, представители на индустрията, неправителствения сектор, държавни структури, както и взаимодействие на колеги от различни катедри. Центърът беше развит по времето на предишния директор проф. Николай Щерев.

Задачата на Центъра не е да пише проектите и да ги изготвя изцяло, а да подпомага организационно и административно тяхната подготовка,  включително и в създаването на екипи, в работата с партньорите, да подпомага търсенето на контакти, да информира катедрите и факултетите за бъдещи възможности. И това да бъде една активна политика от страна на Центъра.

Гл. ас. д-р Юри Ценков:

Идеята е Центърът за изследователски и образователни проекти да стане вътрешно консултантско звено, което да подпомага всеки един от служителите на университета, който има идея, с която иска да кандидатства за финансиране. Ние сме насреща да улесним целия процес. За разработката на един по-сериозен проект са необходими доста партньори, включително и международни. В тази връзка ще се работи и с други университети, което е един от важните ни приоритети. Допълнително ще имаме работа с държавни структури, бизнеса и неправителствени организации. При необходимост ще се привличат и външни експерти от различни сфери, съобразно спецификите на отделните проекти.

Разкажете за развитието на Центъра за изследователски и образователни проекти през годините?

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров:

По време на управлението на проф. Николай Щерев Центърът беше много активен в търсенето и намирането на проекти. УНСС беше търсен консултант за разработването на Планове за интегрирано развитие на общините. Бяха създадени такива за над 15 общини, като Кърджали, Самоков, Лом. Искам да подчертая, че договорите се сключваха с университета, а не чрез частна фирма или чрез някой, който работи в университета и ползва името на институцията. Нас ни оценяват по Рейтинговата система на висшите училища и тази за изследователските университети, дали имаме привлечени средства за научно-изследователска дейност.

По инициатива на проф. Николай Щерев и доц. Георги Николов от катедра „Регионално развитие“ бяха изпратени писма до всички общини, след което имаше заявен интерес от тяхна страна. Това не е лесен процес, колегите се справиха много добре. Центърът беше много активен и по проекта за модернизация на висшето образование - „Икономическо образование в България 2030, създадоха се няколко проектни екипа, които кандидатстваха по различни програми.

Какви цели си поставя Центърът за изследователски и образователни проекти?

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров:

Искаме да създадем култура на взаимодействие и взаимопомощ при разработването и изпълнението на проекти. В УНСС имаме няколко структури, които се занимават с проектна дейност или изследователска дейност и се насърчава доброто взаимодействие между тях и Центъра.

Екипът на Центъра за изследователски и образователни проекти в новия офис 2035
Екипът на Центъра за изследователски и образователни проекти в К103

Гл. ас. д-р Юри Ценков:

В момента разширяваме инфраструктурното обезпечаване на процеса, разработваме софтуер свързан с регистрация на минали и бъдещи проекти. Вече има солидна база данни с минали проекти. Колегите подавайки проектно предложение могат да се обърнат към нас да им предоставим тази база данни и да изберат подходящите проекти за да си изготвят CV. В момента създаваме база данни с контактни лица, които могат да са потенциални партньори. Съвсем скоро ще направим електронна система, през която да се събират данни за подаваните и изпълняваните проекти и техния статус. Следващата стъпка е да направим и система за управление на проекти, която да е на разположение на служителите на университета. 

Предстои да се развие сайта на Центъра и да се публикуват обяви за събиране на екипи при кандидатстване от страна на университета по отделни проекти или при изпълнение на конкретни дейности по сключени договори.

Партньорите ни в университета са катедрите, административните звена, изследоватеските центрове, институтите, функционалните звена и най-вече – всеки един служител на университета със своята идея или умения, в зависимост от ситуацията и това, което се изисква.

В готовност сме ако дойде предложение от чужд партньор към нас като университет, да бъде разпределен към съответната катедра или звено с подходящата експертиза. В последната седмица го направихме няколко пъти. Задачата ни е да подпомагаме служителите на университета в реализирането на техните идеи или да им предоставяме възможности, но без да пречим или да се намесваме повече от колкото те биха желали.

Можем да участваме в разработване на проекти с частни организации и бизнеса. Преди дни бяхме потърсени за консултации за възможности за развитие от предприятие, което разработва системи за контролиране на достъпа чрез лицево разпознаване.

Като университет имаме възможност да подпомогнем всяка една държавна или частна структура в нейната дейност чрез широк набор от способности. Да не забравяме, че в УНСС работят едни от най-изяваените специалисти и преподаватели в сферата на икономиката и управлението.


Визитка на директора на Центъра за изследователски и образователни проекти

Гл. ас. д-р Юри Ценков е завършил УНСС със специалност „Икономика на отбраната и сигурността“. Придобива научната степен „доктор“ през 2013 г. Има издадени 21 публикации. Научни му интереси са в областта на управление на риска; управление на проекти; иновации и инвестиции. Чете лекционни курсове по: Устойчиво развитие; Управление на инвестициите в сектора за сигурност и отбрана; Управление на иновациите.

Има повече над 15 години опит в разработване, управление и изпълнение на проекти по редица програми както за науката, образованието и държавните структури, така и за бизнеса.


Център за изследователски и образователни проекти

E-mail: [email protected] 

Служебен телефон: 02/ 81 95 710


Галерия снимки от Центърът за изследователски и образователни проекти – култура на взаимодействие  ...