В Световната седмица на парите УНСС е домакин на инициативата „Сигурност на инвестициите в дигиталния свят“

понеделник, 21 март 2022 17:31

По време на Световната седмица на парите (21-27 март) УНСС е домакин на събитие, организирано от Комисията за финансов надзор (КФН).

На срещата на тема „Сигурност на инвестициите в дигиталния свят“, водещи експерти дадоха ценни насоки за начините за предпазване от целенасочени финансови измами. Как се инвестира на капиталовия пазар, какви са предизвикателствата, пред които е изправен всеки, решил да инвестира във финансовите институции, бяха част от дискутираните въпроси.

На събитието присъстваха: доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, г-жа Анка Костова, директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в Комисията за финансов надзор, г-жа Неда Мужо, хоноруван преподавател в УНСС и началник на отдел „Надзор на публични дружества, емитенти на ценни книжа и ДСИЦ“ в КФН, г-жа Петя Хантова, председател на Фонд за компенсиране на инвеститорите, от страна на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници участва г-н Димитър Георгиев, главен брокер на Елана Трейдинг. 

Г-жа Анка Костова, г-жа Неда Мужо, доц. Михаил Мусов, г-жа Петя Хантова, г-н Димитър Георгиев (от дясно наляво)

От името на ректорското ръководство доц. Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, приветства с добре дошли присъстващите в Голямата конферентна зала и онлайн. Той обърна внимание, че сме в началото на Световната седмица на парите, „която е поредица от кампании за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност, а тя е наистина много важна, тъй като днес всеки от нас има достъп до финансовите пазари и рядко си даваме сметка, че този достъп не ни гарантира сигурност и защита на нашите средства като инвеститори“.  

Г-жа Анка Костова, директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в Комисията за финансов надзор, от чието име поздрави УНСС и доц. Мусов, който искрено е прегърнал идеята и възможността за стартиране на серия от лекции, посветени на темата за сигурност на инвестициите, посочи: „За нас, това да участваме в Световната седмица на парите е изключително важно, и е насочено към това да образоваме обществото и младите хора, които ще боравят с финансови средства. Тя се обърна към студентите: „стремяхме се да представим информацията по интерактивен начин, който да удовлетвори вашите нужди, да отговори на много въпроси, да даде достъп до практическата част на финансовия свят, за който учите в университета.“ Г-жа Костова подчерта, че за Комисията за финансов надзор е огромно удоволствие и отговорност да представи материята на ниво, което да отговаря на очакванията на студентите и да им бъде интересно.


Комисията за финансов надзор е специализиран държавен орган, който обединява регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система – капиталовия, застрахователния и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване. Тя е създадена през 2003 г. и е независима от изпълнителната власт институция и за своята дейност се отчита пред Народното събрание на Република България. Основната мисия на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица.


Световната седмица на парите (GMW) е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това колко важна е финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Тази година темата е „Изгради бъдещето си! Отнасяй се умно към парите!“. Инициативата е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.


Галерия снимки от В Световната седмица на парите УНСС е домакин на инициативата „Сигурност на инве ...