Международна конференция с анализи и политики на малки и средни предприятия от Западните Балкани

сряда, 16 март 2022 17:25

Конференция „Капацитет на малките и средни предприятия (МСП) от Западните Балкани за излизане на европейските и глобални пазари с общите усилия на бизнеса и администрацията“ в хибриден вариант се проведе в УНСС.

Специални гости на конференцията бяха Н. Пр. г-н Китагава Кацуро, японски посланик за Западните Балкани, Н. Пр. г-н Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, г-н Хиро Такейчи, главен представител на балканския офис на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA), г-жа Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи.

Н. Пр. г-н Нарахира Хироши, проф. Димитър Димитров, г-жа Велислава Петрова и модераторът на събитието доц. д-р Боян Жеков, зам.-декан по научната дейност и международното сътрудничество, Университет по библиотекознание и информационни технологии

Събитието се организира от УНСС в тясно сътрудничество с Министерството на външните работи и Министерството на икономиката и индустрията на Република България и Посолството на Япония в София. Това е заключителното събитие по проект „Подкрепа за развитие на институционален и бизнес капацитет за дейността на малките и средни предприятия в Република Северна Македония и останалите партньори от групата на Западните Балкани по пътя им към европейската интеграция. България и Япония в съвместна подкрепа на партньорите от Западните Балкани“, финансиран по Българската помощ за развитие.

При откриването Н. Пр. г-н Китагава Кацуро, японският посланик за Западните Балкани, заяви: „Япония напълно подкрепя развитието на този регион, като през последните 4 години сътрудничеството ни по проекта доведе до осъществяването на няколко други проекта. Това е едно истински успешно сътрудничество между България и Япония. България е част от региона на Западните Балкани и активно спомага за неговото развитие, доказвайки, че е лоялен партньор на Япония.“

Н. Пр. г-н Китагава Кацуро

Н. Пр. г-н Китагава Кацуро подчерта, че днешната конференция осигурява чудесната възможност да се обобщи постигнатото от България и Япония в изпълнение на този проект. „Но най-важното е да обменим опит за настоящото състояние на малките и средни предприятия в Западните Балкани и да споделим добрите практики, приложени в региона. Мисля, че това също ще допринесе за развитието на регионалното сътрудничество. Надяваме се, че японският опит и експертиза, споделен по време на проекта ще допринесе за по-нататъшното развитие на МСП на Западните Балкани.“ Н. Пр. г-н Китагава Кацуро изказа благодарност на Министерството на външните работи, УНСС, Университета в Скопие, JICA и партньорите, участвали активно в изпълнението на проекта.

Проф.  Димитър Димитров

Ректорът проф. Димитър Димитров благодари за огромната подкрепа на японските партньори в организирането на конференцията и редица други събития, осъществени през последните няколко години, които са допринесли за задълбочаване на сътрудничеството между университетите на двете страни в областта на образованието, изследванията, мобилността на студентите и преподавателите, въпреки трудностите, предизвикани от пандемията. Проф. Димитров посочи, че УНСС заедно с партньорите и сериозното съдействие на японското правителство продължават усилията в областта и на научните изследвания и изграждането на бизнес капацитет, особено в региона на Западните Балкани.

Г-жа Велислава Петрова

Зам.-министърът на външните работи г-жа Велислава Петрова изказа благодарност към УНСС и японските партньори за упоритата работа по инициативата за подкрепа и развитие на Западните Балкани, както и за организацията на конференцията:През последните 3 години бяха осъществени 4 проекта в региона на Западните Балкани в областта на развитието на МПС и днес развитието на нашето сътрудничество тръгва в нова насока – икономическата дипломация и важността на икономическото взаимодействие за развитието на външната политика. Икономическото сътрудничество е добра основа за заздравяване на взаимоотношенията между държавите и в това отношение оценяваме дългогодишната подкрепа, която Япония оказва за развитието на нашия западнобалкански регион“, заяви г-жа Петрова. Тя подчерта, че България изразява готовността си да съдейства за осъществяване на инициативите, свързани с подкрепата и развитието на сътрудничеството между държавите на Западните Балкани, защото това е една от целите на българската външна политика в региона.

Н. Пр. г-н Нарахира Хироши

Н. Пр. г-н Нарахира Хироши, посланикът на Япония в България, припомни, че от 2018 г. след посещението на японския министър председател Шиндзо Абе в България двете държави значително са задълбочили сътрудничеството и координацията си на инициативата за подкрепа и развитие на Западните Балкани. „Една от целите на това сътрудничество е промотирането на МСП, защото те са много важни за развитието на икономиката и просперитета на всяка държава“. Н. Пр. г-н Нарахира Хироши изказа  искрена признателност към всички участници и подкрепящи страни за реализирането на проекта.

Г-н Хиро Такейчи

Г-н Хиро Такейчи, главният представител на балканския офис на JICA, запозна участниците в конференцията с целите и дейността на Агенцията като изтъкна, че „JICA винаги е насърчавала развитието на регионалното сътрудничество. Изключително важни в това отношение са малките и средни предприятия. Ние оказваме подкрепа на МСП, защото те са от огромно значение за икономическото и социално развитие на дадена държава“, допълни още г-н Такейчи.

Г-жа Емилия Кунгалова

Г-жа Емилия Кунгалова, директор на дирекция „Интернационализация на малките и средни предприятия“ в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, припомни, че „от основаването си през 2004 г. Агенцията има за цел подпомагането на МСП и насърчаването на българската търговия на международно ниво. Ние обменяме опит с подобни организации в цял свят като се съобразяваме с приоритетите на икономическата политика на правителството на България. Една от основните цели на агенцията е насърчаването на сътрудничеството между българските и чуждестранните предприятия и оказване на съдействие на българските компании за увеличаване на техните продажби и конкурентоспособност в международен план“. Тя допълни, че Агенцията оценява усилията и приноса на JICA за развитие на сътрудничеството в региона на Западните Балкани.  

На конференцията бяха представени доклади за анализи на политики на малки и средни предприятия в Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Събитието събра политици, учени и представители на бизнеса от България, Япония и Западните Балкани с цел да споделят резултатите от анализа на политиките и потенциала на малките и средни предприятия в Западните Балкани по пътя им към европейската интеграция и да бъдат извлечени поуки и бъдещи перспективи за сътрудничество в региона.

Галерия снимки от Международна конференция с анализи и политики на малки и средни предприятия от З ...