Нашият университет беше домакин на обучение по проект „DIGI Women“

петък, 25 февруари 2022 8:27

В продължение на седмица УНСС беше домакин на съвместно обучение на обучители (Train-the-Trainer week), организирано в рамките на стартиралия през 2020 г. проект „DIGI Women – инструменти за дигитално предприемачество и подкрепа за жени предприемачи“. Проектът е съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз и основната му цел е разработването на учебна програма, която да се използва за обучение на експерти, които в последствие да предложат обучения и наставнически сесии, съобразени с нуждите на жените предприемачи за дигитализация на бизнеса им и подкрепа за преодоляване на пречките в този процес.

През тази седмица на обучение експертите по дигитални инструменти не само почерпиха опит от колеги в страните, партниращи си в проекта и от жените-предприемачи, поканени на това обучение, но също се запознаха с най-новите научни изследвания в областта на предприемачеството и свързаните с него екосистеми.

Ректорът проф. Димитров приветства участниците

При представянето ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците, като подчерта „Удоволствие е да Ви посрещнем в нашия университет на това важно събитие, организирано от Института по предприемачество и неговия директор доц. д-р Костадин Коларов. Това е знаков проект свързан, както с дигитализацията на бизнеса, така също и с женското предприемачеството“. Проф. Димитров изтъкна богатият опит на Институт по предприемачество и многото проекти в тази област, които УНСС реализира. „В днешно време има множество инициативи насочени не само към дигитализацията, но и към по-активното включване на жените от различни бизнес сфери в този процес. Сигурен съм, че проектът ще допринесе за намирането на още по-ефективни решения“, допълни ректорът.

Доц. Коларов представя УНСС

Доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество и координатор по проекта от страна на УНСС представи историята и ролята на УНСС като организация, партньор по проекта, представяйки натрупания през годините опит в обучението по предприемачество и свързаните с това обучение образователни и изследователски инициативи.

Учебната програма дава инструменти за цифрово предприемачество и подкрепа за жени предприемачи, нейни партньори са:

Партньорите от Италия – Consulenza Direzionale di Paolo Zaramella
Партньорите от Гърция – Асоциация на жените предприемачи – SEGE
Партньорите от Украйна – Национален технически университет „Харковски политехнически институт“
Партньорите от Австрия и Хърватска – bit management Beratung GesmbH (Австрия) и Център за политика за МСП и предприемачество (Хърватска)
Част от екипа, който представя УНСС

В срещата в София участваха и партньорите от Латвия – eксперти по клъстери от региона на Балтийско море – CEBSR, Латвия.

Учебната програма, разработена с общите усилия на партньорите от седемте страни се състои от единадесет модула: четири задължителни, четири незадължителни и три за развитие на педагогически умения. Програмата има за крайна цел усвояването на такива дигитални инструменти от жените предприемачи, които ще им помогнат да разпространят информация за фирмените продукти на широка аудитория от потребители, да увеличат броя на клиентите си, приходите на компанията и да повишат ефективността на своя бизнес.

Галерия снимки от Нашият университет беше домакин на обучение по проект „DIGI Women“  ...