Договор с А1 България по проект „Икономическото образование в България 2030“

петък, 18 февруари 2022 17:17

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Иван Иванов, старши директор направление „Корпоративни продажби“ на А1 България подписаха договор за доставката, инсталирането и конфигурирането на оборудване, обзавеждане и софтуер за дигитални учебни зали и дигитални лаборатории.

Договорът се сключва след проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за възлагане на обществена поръчка по проект BG05M2OP001-2.016-0004 „Икономическото образование в България 2030“.

В съответствие с проекта УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Предвидено е да заработят дигитални учебни зали и дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес.

Проф. д-р Димитър Димитров, Иван Иванов и Веселина Лилова, директор на дирекция „Счетоводство и финансова отчетност“ в на А1 България при подписване на договора (от ляво надясно)

„Основните приоритети по изпълнението на проекта „Икономическото образование в България 2030“ са: дигитализация на учебния процес, дигитализация на начина на преподаване и дигитализация на средствата и инструментите, които се ползват за преподаване, каза проф. д-р Димитър Димитров и отбеляза: „Предстоят няколко основни дейности в университета, включително и инфраструктурна подкрепа на тази дигитализация. Днес даваме едно добро начало на всички начинания по проекта.“

Проф. д-р Димитър Димитров

„В А1 България имаме опит в изпълнение на такъв тип проекти. Ние сме основен изпълнител по програмите на Министерството на образованието и науката за дигитализация на училищата, които са етапно надграждани в близките три-четири години, през 2018 започнахме със 17 училища, в момента сме покрили около над 1100, наш клиент са и Софийския университет“, заяви  Иван Иванов и подчерта „сътрудничество ни с УНСС не е свързано само с изпълнението на този проект, ние имаме интерес и по отношение на кадрите, които излизат от Вашия университет. Като работодател сме силно заинтересовани, защото лично при нас в продажби и в технологичната част, практиката ни е да взимаме хора от скамейката, да ги обучаваме, да ги развиваме и оттам нататък да остават да работят в компанията“.

Иван Иванов

Срокът на изпълнение е на контракта е до 30 дни и лиценз за 3 години, за функционирането на дигитални учебни зали и дигитални лаборатории.

На подписването на договора от страна на А1 България присъства и Веселина Лилова, директор на дирекция „Счетоводство и финансова отчетност“, а от страна на УНСС присъстваха доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор, Светослава Филчева-Иванова, директор на дирекция Финанси", Красимир Димитров, директор на дирекция Правно и нормативно обслужване" и Самуил Авдала, в.и.д. зам.-директор на дирекция Управление на собствеността" и началник на отдел на Обществени поръчки и търгове".

Доц. д-р Росен Кирилов и проф. д.ик.н. Кирил Стойчев (от ляво надясно)
Светослава Филчева-Иванова, Красимир Димитров, Самуил Авдала (от ляво надясно)

Проектът BGO5M2OP001-2.016-004 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.


Галерия снимки от Договор с А1 България по проект „Икономическото образование в България 2030“ ...