Трябва да е ясно какво ще спечели обществото от сливането на университети, заяви ректорът проф. Димитър Димитров пред БНР

понеделник, 07 февруари 2022 16:08

На Общото събрание на Съвета на ректорите от МОН се очакват по-ясни идеи за заявените реформи във висшето образование. Това каза пред БНР ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров. По думите му за тези реформи - намаляването на държавните висши училища от 38 на 16, ректорите научават от пресата.

„Ние нямаме писмен документ или концепция, която да е обяснена, предложена за обсъждане“, уточни проф. Димитров.

Според него понякога подобни въпроси се разглеждат повърхностно.

„Академичната общност е приела и минала през доста реформи. Ще приеме подобни неща, ако бъде ясна целта и много по-видими положителните резултати от такива сливания и обединения.“

Проф. Димитър Димитров уточни, че обявеното сливане на университети е предизвикало „голям интерес и много силно напрежение" сред студентите, преподавателите и в университетите.

„Много е лесно да се каже – дайте да ги слеем, но след това какво става?“

Ректорът на УНСС посочи, че по брой студенти на глава от населението България не е в първите редици на страните от ЕС, а това е огромен проблем.

„Трябва много ясно да се каже какво ще спечели обществото и висшето образование от това нещо.“

„Аз даже през уикенда си мислех такива неща – защо не се слеят някои партии, защо не се слеят министерства, защото са много примерно, или са малко. Защо не се слеят театри, училища защо не се слеят? Ако тръгнем по тази логика – те са много, те са малко – кой е критерият за това“, коментира проф. Димитър Димитров в предаването „Преди всички“.

Академичната общност е много добра саморегулираща се общност, изтъкна ректорът.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Галерия снимки от Трябва да е ясно какво ще спечели обществото от сливането на университети, заяви ...