Проф. д-р Мирослава Раковска: Работодателите приемат дипломата на УНСС като гаранция за отлична подготовка и висок професионализъм

петък, 07 януари 2022 9:00

За кандидат-магистърската кампания през януари и предимствата, които УНСС предлага на младите хора, разговаряме със заместник-ректора по учебната дейност проф. д-р Мирослава Раковска

Проф. Раковска започна подаването на документи за януарския прием в магистърските програми, защо младите хора да изберат УНСС, какви са предимствата?

Има много причини, поради които младите хора да изберат да станат част от голямото академично семейство на УНСС. Нашият университет има дългогодишни традиции и богат опит в обучението на магистри. УНСС е безспорно най-големият и най-старият бизнес университет в България и Югоизточна Европа, но също и най-авторитетният поради значителния натрупан 100-годишен опит и доказано с годините високо качество на образованието.

Едно от най-важните предимства на нашият университет е, че обучението е практически ориентирано и насочено към придобиване на умения и компетентности за бързо вземане на адекватни и креативни решения в различни ситуации, отговорно администриране на процеси, работа в екип, открояване на проблеми и техните решения. Учебните програми са съобразени с изискванията на бизнеса и са създадени с активното участие на хора от практиката. За да отговорим на потребностите на държавата, на бизнеса и на икономиката, връзките с потенциалните работодатели са водещ приоритет за всички специалности в УНСС. Университетът развива дългосрочни партньорства с бизнеса и организации ангажирани с качеството и конкурентоспособността на образованието. Привличаме за лектори най-изявените специалисти, които са на ключови позиции в бизнеса и държавното управление. Включваме хора от практиката и в държавните изпити, и в обсъждането на учебните планове.

Преимущество е, че нашите студенти имат възможност да участват в международна мобилност не само по програмата „Еразъм +“ с множеството университети, с които имаме сключени споразумения. УНСС е част от европейската университетска мрежа ENGAGE.EU,  заедно с още шест престижни европейски университета. Това е особено важно за развитието на компетенции, необходими за справяне с основните предизвикателства на съвременното ни общество -  цифровизация и изкуствен интелект, изменение на климата и устойчиво развитие, миграция и др. Университетът има дуални магистърски специалности с Китай и Русия.

УНСС е българският университет с най-висока степен на дигитализация. Улеснени и дигитализирани са всички процеси във връзка с обучението на студентите като регистрация в електронната система „Уеб студент“ - получаване на различни справки за студентското положение, плащане на семестриални такси и записване за следващ семестър, подаване на заявки за избор на дисциплини. Дигитализиран е процесът за кандидатстване в студентските общежития и издаването на уверения. Студентите вече ползват 21 онлайн услуги. Електронната студентска книжка от тази година е достъпна и за магистрите.

Предимства на обучението в УНСС са и съвременните учебни планове, програми и методи на преподаване, които съответстват на световните образователни стандарти, както и модерната учебна база, богатите библиотечни фондове и електронните бази данни от цял свят. УНСС има огромни конкурентни предимства и именно поради тази причина младите хора избират да учат тук.

Много от студентите работят и за тях е важно да могат да съчетават обучението и работата, съобразени ли са магистърските програми в УНСС с това?

Магистърските програми са в редовна и дистанционна форма и с различен срок на обучение – два, три и четири семестъра. Предвидена е възможност за учене и работа при всички форми на обучение, за да могат студентите успешно да съчетават двете дейности.

В уебсайта на УНСС кандидат-магистрите могат да намерят подробна информация за специалностите, както и по всички интересуващи ги въпроси.

Как се реализират Вашите студенти?

Тясната връзка между образование и бизнес е причината за много добрата реализация на възпитаниците на УНСС. Над 97% от тях се реализират на пазара на труда до първата година от завършването си. Випускниците ни са предпочитани от работодателите, които приемат дипломата на УНСС като гаранция за отлична подготовка и висок професионализъм.

За поредна година УНСС е удостоен с приз за най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища в България. Признанието е израз на удовлетворението на работодателските организации от практически ориентираното мултидисциплинарно обучение и изграждането в студентите на умения, знания и компетентности, съответстващи на променящата се, динамична бизнес среда. 

Също така в УНСС функционира първият и единствен в страната Междууниверситетски център за развитие на кариерата. Той е свързващото звено между младите хора и бизнеса. Центърът подпомага професионалното ориентиране, практическото обучение, кариерното развитие и реализацията на студентите. Ако се регистрират в уеб платформата на Центъра, те получават възможност за информация за работни и стажантски позиции, практики, конкурси, стипендии и др. Кандидатстването за работни позиции може да се извършва директно от профила на студента в системата. В рамките на годината Междууниверситетския център за развитие на кариерата и Студентски съвет организират четири кариерни форума, по време на които студентите се срещат с представители на държавни институции и бизнес структури, от които получават актуална информация за стажантски практики, работни позиции и практическо обучение.

Запазва ли се интереса към обучението в УНСС? Успяхте ли да запълните местата по държавната поръчка?

Освен, че успяхме безпроблемно да запълним държавната поръчка, имаме ръст на новоприетите студенти, в това число и платено обучение, което показва желанието на младите хора да учат в УНСС. Интересът към Университета за национално и световно стопанство не е произволно явление. Той е резултат от последователните усилия на нашите преподаватели да предлагат образование на световно ниво. УНСС има огромни конкурентни предимства и именно поради тази причина младите хора избират да учат при нас.


 Условията за кандидатстване можете да видите тук.

Информация за документи и такси можете да намерите тук. 

Местата за подаване на документи можете да видите тук.

Можете да подадете документи онлайн оттук.

Указания за онлайн подаване на документи ще намерите тук.

Условията за балообразуванетук.

УНСС – София

РЦДО - Хасково


Галерия снимки от Проф. д-р Мирослава Раковска: Работодателите приемат дипломата на УНСС като гара ...