Университетът получи наградата за най-престижно икономическо висше училище

вторник, 21 декември 2021 10:51

Вестник „24 часа“ връчи традиционните награди на най-добре класираните в рейтинговата система за 2021 г. висши училища. Церемонията известна като „Академичните оскари“ се състоя за шести пореден път.

УНСС получи специалната награда за най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища. Наградата беше връчена от Мила Вълкова, старши ръководител „Подбор и работодателска марка“ на „Кауфланд“ – България.

Венелина Гочева, управител на Медийна Група България, акад. Николай Денков, министър на образованието и науката, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Мила Вълкова (от дясно наляво)

В изказването си ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров отбеляза: „За да управлява човек добре, трябва да може да измерва това, което прави, и този показател е рейтингът. В момента България има политически, икономически и управленски проблеми, а ние обучаваме кадри за тях. Това признание от работодателите за нас означава много“.

„Кауфланд“ – България подкрепя образованието и смята, че връзката между него и бизнеса е много важна. С УНСС сме дългогодишни партньори и всяка година студенти по логистика и търговия стават част от нашата компания. Това е доказателство, че този мост може да бъде изграден успешно“, каза Мила Вълкова.

„Рейтинговата система не е просто набор от данни. Методиката и изводите правят качеството, което искаме да видим. Светът се развива бързо и напредъкът не трябва да ни успокоява, ако искаме да сме конкурентоспособни“, каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и подчерта „Има няколко области, в които трябва да се работи упорито. Трябва да работим за повишаване на качеството и мотивацията на преподавателите. Вторият проблем за решаване е фрагментираността на системата от висши училища. Третата тема, която ще се коментира, ще е за научните изследвания и тяхното приложение в практиката“.

Министър Николай Денков и Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“

Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество“ и ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на Министерство на образованието и науката (МОН) заяви, че според национално представително изследване на общественото мнение, проведено през октомври 2021 г. от „Алфа Рисърч“, по проект финансиран от Институт „Отворено общество“, университетите у нас се ползват с доверие, което е по-високо дори от това в Европейския съюз. По-голямо е доверието само към църквата и армията“.

„За „24 часа“ рейтингите и образованието са кауза“, изтъкна Венелина Гочева, управител на Медийна Група България и отправи апел към ректорите да използват като платформа „24 часа“, за да убедят студентите в качественото европейско образование на българските университети, а представителите на бизнеса да им предложат кариера, която си заслужава да останат в България. „Рейтингът е най-важното нещо за студентите. И най-важното е вие да ги убедите да останат в България“, каза издателят на „24 часа“.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Университетът получи наградата за най-престижно икономическо висше училище ...