Меморандум за сътрудничество с Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“

четвъртък, 16 декември 2021 17:29

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Ирена Миленова–Бориславова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация" (ИА БСА), подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции.

Ирена Миленова – Бориславова и проф. д-р Димитър Димитров

„УНСС е бизнес университет, затова за нас връзката с бизнеса е приоритет. Университетът развива дългосрочни партньорства с организации, ангажирани с качеството и конкурентоспособността на образованието. Имаме над 200 подписани меморандуми за сътрудничество. УНСС предлага 42 бакалавърски и 88 магистърски програми, които обхващат целия спектър на социално-икономическия живот“, заяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Убеден съм, че ще си бъдем взаимно полезни и сътрудничеството ни ще даде добавена стойност и за двете страни“.

„Искам да благодаря за възможността да работим съвместно. Ще бъдем активен партньор в това сътрудничество“, каза Ирена Миленова–Бориславова и отбеляза, че Изпълнителната агенция Българска служба за акредитация" е създадена преди 23 години. „Ние също предлагаме услуги, които са в подкрепа на всичко, което ни заобикаля, тъй като всеки продукт, процес или услуга трябва да бъде с оценено съответствие. В тази връзка ни трябват експерти, които да подпомагат нашата работа и мисля, че Вие сте подходящият партньор, който да ни помогне съвместно да обучим и съответно използваме кадрите, в подкрепа на развитието на българската акредитация“, посочи изпълнителният директор на ИА БСА.

УНСС и ИА БСА ще си партнират при подготовката на кадри за повишаване на квалификацията им в областта на акредитацията и иновациите в тази област, ще си сътрудничат и при осъществяване на национални и международни проекти между образованието, научните изследвания и бизнеса, в областите от взаимен интерес.

В документа е записано още, че УНСС ще подготвя квалифицирани кадри в образователно-квалификационни степени, специалности и форми на обучение за нуждите на ИА БСА и ще организира и провежда курсове за следдипломна квалификация, за повишаване на квалификацията и провеждане на тестове на кадри на агенцията.

Двете страни взаимно ще си съдействат за привличане на специалисти и експерти от ИА БСА при разработване на нови и актуализиране на действащи учебни планове, квалификационни характеристики и учебни програми, както и за участие на експерти в учебния процес и при извършване на научно-приложни изследвания, изграждането и усъвършенстването на учебно-материалната база на УНСС.

Меморандумът предвижда и включването на експерти от агенцията в изпитни комисии за придобиване на професионална квалификация, държавни изпити и дипломни защити. ИА БСА в правомощията и областите си на компетентност, ще съдейства на ръководството на УНСС при осъществяване на контакти с европейски и други научни институции, за участие в международни форуми в тяхната експертна област.

Университетът ще съдейства на ИА БСА с научноизследователски кадри в качеството им на консултанти, експерти и други специалисти, агенцията от своя страна ще предоставя на УНСС актуални проблеми за научни изследвания, теми за дипломни работи и заявки за курсове за следдипломна квалификация.

Съвместно участие в различни инициативи, национални и международни проекти, работни срещи, конференции, кръгли маси и други събития по проблемите на оценката на съответствието също са част от обхвата на меморандума.

На подписването на меморандума присъстваха и проф. д-р Цветана Стоянова зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и Тодор Гунчев, главен секретар на ИА БСА.

Проф. д-р Цветана Стоянова зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Димитър Димитров, Ирена Миленова – Бориславова, Тодор Гунчев (от дясно наляво)

За Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ (ИА БСА)

Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация" е националният орган по акредитация на Република България в съответствие с Регламент (ЕО) № 765/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 9 юли 2008 г. за определяне на изискванията за акредитация и надзор на пазара във връзка с предлагането на пазара на продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 339/93 (ОВ, L 218/30 от 13 август 2008 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 765/2008".

Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация" е единственият орган в Република България, който има право да извършва акредитация на органи за оценяване на съответствието.

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с Изпълнителна агенция „Българска служба за акредит ...