УНСС участва в конференцията „Интелигентни градове и общини – визия за бъдещето“

вторник, 07 декември 2021 14:10

Конференция с визия за бъдещето на интелигентните градове с подтема „Съвременни информационни технологии – тенденции пред развитието и прилагането им за формиране на интелигентни градове с районно деление“ се проведе в Пловдив.

Организатори на събитието бяха Управителният съвет на Асоциация на българските градове и региони, с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“ и с партньорството на УНСС и Vivacom. Участие взеха районните кметове от градовете с районно деление в България, зам. кметове и председатели на Общинските съвети, съответно на София, Пловдив и Варна, представители на Държавна агенция „Електронно управление, Българската асоциация по киберсигурност, ССИГ и др.

Конференцията беше открита от г-н Ергин Емин, председател на УС на АБГР. „Асоциацията на градовете и районите стъпва на двата съществени стълба на демократичното развитие - градовете и районите, дигитализацията и визията на умните градове е една от значимите тематики, по които общините би трябвало интензивно да работят в този момент и в следващите години“.

На откриването на конференцията приветствие отправи ректорът проф. д-р Димитър Димитров. В обръщението си той насочи вниманието на присъстващите към голямата и вече неизменна роля на дигитализацията, не само за образованието, но и за обществото, която води след себе си и промяна в начина на живот. „Дигитализацията е база за превръщане на градовете в интелигентни като им предоставя, както и на общините, разнообразни решения, свързани с подобряване на градската среда и справяне с различни предизвикателства“, подчерта проф. Димитров. 

Ректорът проф. Димитров

Преподавателите от УНСС гл. ас. д-р Петкан Илиев от катедра „Икономикс“ и гл. ас. д-р Георги Цолов от катедра „Регионално развитие“ представиха темата „Дигитална трансформация на регионалния мениджмънт в контекста на изграждането на интелигентни градове“.

Д-р Петкан Илиев
Д-р Георги Цолов

Двамата преподаватели представиха следдипломната квалификация „Управление на интелигентни градове“, която е предназначена за ръководни кадри и специалисти от местната власт, чиято дейност е свързана с изграждането, развитието и управлението на интелигентни градове. От презентацията стана ясно, че по време на обучението ще бъдат разгледани въпросите за устойчивото градско развитие, иновациите в регионите, финансирането на регионални проекти, планирането на интелигентни градове и др. Обучението е поставено на академична основа и същевременно включва практическите аспекти на цифровизацията, управлението на проекти и други актуални въпроси на изграждането, развитието и управлението на интелигентните градове, чиито аспекти са разработени с участието на водещи експерти от Vivacom.

На конференцията доклади изнесоха още: Kрасимир Симонски, председател на Държавна агенция „Електронно управление“ и Николай Минев, директор на дирекция „Единен системен интегратор“ на тема: „Електронното управление в Интелигентите градове“; Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни на тема: „Обработване на лични данни от общините в изпълнение на задълженията им при предоставянето на услуги на граждани“; Никола Гечев, директор корпоративни продажби във Vivacom на тема: „Технологична трансформация и дигитализация на градовете с районно деление в България“; Светлин Илиев, председател на Българската асоциация по киберсигурност, Атанас Темелков, председател на дигитална трансформация към ССИ и Кирил Григоров, директор „Киберпродукт“ в Лев Инс на тема: „Новото нормално – дигитална трансформация и управление на киберрискове в застрахователния процес“; Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна и Мирослав Беляшки, началник „Канцелария на кмета и протокол“, Община Пловдив, представиха доклади на тема: Дигитализация, иновации и инвестиции в градовете с районно деление“.

Конференцията приключи с интересна дискусия по докладваните проблеми и въпроси.

Галерия снимки от УНСС участва в конференцията „Интелигентни градове и общини – визия за бъдещето“ ...