УНСС с призови места в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2021 година

понеделник, 06 декември 2021 14:14

УНСС продължава да бъде най-престижното висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите и в 11-то издание на Рейтинговата система на висшите училища, която беше представена от Министерство на образованието и науката.

В направление „Икономика“, което е с над 29 000 студенти, УНСС продължава да е най-масовото висше училище за страната, най-големият бизнес университет заема първо място по:

  • програмна и институционална акредитация,
  • индекс на цитируемост (на Хирш) по научна област (Scopus),
  • документите цитирани поне веднъж (Scopus и Web of Sciense),
  • статиите в научни списания (Scopus), доклади от научни конференции (Web of Sciense),
  • докторски програми.

Резултатите за цитируемост са валидни не само за направление „Икономика“, а и за всички професионални направления.

При сравнение с другите университети от класацията УНСС отново излиза на първо място по:

  • програмна акредитация
  • брой студенти
  • брой действащи студенти
  • специалности за обучение на бакалаври
  • специалности за обучение на магистри.

Класацията сравнява 52 висши училища, които обучават по стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления. Рейтинговата система цели да подпомага кандидат-студентите да направят своя избор за университет и професионално направление.

100 са индикаторите, по които се измерват различни аспекти от дейността на висшите училища. Индикаторите са разделени в 6 групи - учебен процес, научни изследвания, учебна среда, социално-битови и административни услуги, престиж и реализация на пазара на труда и регионална значимост. Тези индикатори се формират от статистически данни, събрани от различни източници, включително и чрез социологически проучвания. 

В стандартизираната класация на Рейтинговата система на висшите училища УНСС заема второ място в направление „Право“ и „Медии и обществени комуникации“, както и трето място в най-масовото направление „Икономика“, както и в направленията „Администрация и управление“ и „Социология“. Класацията показва повишаване броя на студенти в степен бакалавър.

Увеличават се и докторските програми, както и съотношението докторанти-студенти. Все повече чуждестранни студенти се записват в университета.

„Рейтинговата система обхваща много показатели, които трудно могат да бъдат обхванати и изпълнени максимално добре. Естествено е да има такива, по които изоставаме, за тази година те се отнасят за международна мобилност, библиотечни фондове и тяхната ползваемост, сграден фонд, стипендии, чиито средни показатели съотнесени към над 10 000 студенти, дават по-голямо отклонение в резултата“, коментира ректорът проф. д-р Димитър Димитров и обясни, че още миналата година е сформирана работна група, която да анализира критериите на Рейтинговата система и да разработи стъпки за подобряване на резултатността.

Икономиката продължава да бъде най-масовото професионално направление в родните вузове, макар и с доста по-малко студенти от преди 5-6 години - кандидат-икономистите у нас в момента са 29 321 души. Освен това, обучение по нея се предлага в цели 26 висши училища у нас, дори и в такива, чиито профил няма нищо общо с икономиката. Тази масовост очевидно води и до дисбаланси, смята ръководителят на екипа работил по рейтинговата класация Георги Стойчев от „Отворено общество“.

Галерия снимки от УНСС с призови места в Рейтинговата система на висшите училища в България за 202 ...