XIV-а годишна научна сесия на УНСС

петък, 03 декември 2021 9:01

XIV-та годишна научна сесия представи и обобщи резултатите от реализацията на Университетската изследователска програма за 2021 година. Официалното откриване се състоя в Голяма конферентна зала с участието на ректора проф. д-р Димитър Димитров, ресорния зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов, заместник-ректорите проф. д-р Мирослава Раковска, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Росен Кирилов и помощник-ректора проф. д.ик.н. Кирил Стойчев. Присъстваха председателят на Контролния съвет проф. д-р Даниела Фесчиян, главният секретар по науката доц. д-р Еленита Великова, главният секретар по научноизследователските проекти доц. д-р Светла Бонева, председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев, представителите на Студентския съвет Ангел Стойков и Илиян Чабуклийски, преподаватели и студенти.

Доц. Михаил Мусов, проф. Димитър Димитров, доц. Еленита Великова

Доц. д-р Михаил Мусов поздрави участниците с думите: „За мен е чест и привилегия да ви приветствам с добре дошли. Благодаря на колегите от Програмния съвет по НИД, за всичко, което свършиха през цялата година, най-вече за доверието – за това, че повярваха, че е необходимо и възможно нашата изследователска програма да поеме по нов път, ориентиран към научни резултати с международна видимост. Специални благодарности и на ръководителите, и на членовете на научноизследователските екипи“. Доц. Мусов изказа благодарности и на дирекция „Наука“ за ежедневните усилия по успешното реализиране на университетската изследователска програма.

Доц. Михаил Мусов

Ректорът проф. Димитър Димитров откри научната сесия с думите, че е приятно изненадан да види толкова много хора, въпреки хибридния регламент на форума. Ректорът подчерта, че „науката и научните изследвания са много съществена част от работата на нашия университет, за което виждам има разбиране и отношение. Това личи и от сесиите, и от интересните изследователски проекти. Ние не сме само преподаватели, но и изследователи, както и институция, която разпространява тези резултати“. Проф. Димитров обърна внимание, че през последните години е започнал процес на насърчаване на високите научни резултати, което е и световна тенденция и нашият университет, в хармония с обществения модел, създава условия за наука. „Намалихме учебната натовареност на преподавателите, за да могат да се фокусират върху научни изследвания. Електронизирахме процесите, създадохме възможности за мобилност. Не спираме дотук. Въвеждаме нови модели на финансиране, печелим повече проекти, насърчаваме участието на преподавателите в научни форуми“, допълни още ректорът.

Ректорът проф. Димитров
Ангел Стойков

„Останах впечатлен от актуалните теми, които са обсъждани през последните 3 години“, каза в обръщението си Ангел Стойков, председател на Студентския съвет. „Удовлетворен съм, че в проектите са участвали и докторанти, и студенти. За нас това е изключително важно, защото можем да се докоснем до науката и да се развиваме в научната общност. От младите хора могат да се развият много добри идеи, които да допринесат за проектите."

Даниел Парушев

От името на Националното представителство на студентските съвети приветствие отправи председателят Даниел Парушев. „Този форум е важен за бъдещето на университета и науката. Поздравявам най-вече преподавателите, защото развивате този университет и отбелязвам, че трябва повече публичност, за да се развие потенциала на УНСС.“ Г-н Парушев апелира повече студенти и докторанти да се включват, защото колкото повече участват те, толкова повече приемственост ще има между поколенията. „Добрият преподавател се познава именно по студентите му.“

 

Проф.  Христина Николова

Към поздравленията се присъедини и проф. д-р Христина Николова – главен редактор на две от научните издания на университета. „Последните години обсъждаме активно нашата публикационна дейност, свързана с научните изследвания по университетски, национални и международни проекти. Тя е изключително важна и създава облика и имиджа на нашия университет и в международен план“.

Сесията се проведе в две секции, като бяха представени 24 научноизследователски проекта.

В Секция 1 бяха презентирани научните резултати от завършените изследвания: „Изпиране на пари от трафик на хора“ с ръководител проф. д-р Георги Петрунов; „Икономическа политика за устойчиво развитие – България 2030“ с ръководител проф. д.н. Румен Гечев; „Структурна конвергенция на българската икономика към еврозоната“ с ръководител доц. д-р Стела Ралева; „Развитие на кръговата икономика в България – възможности и предизвикателства“ с ръководител доц. д-р Ваня Иванова; „Състояние, индикатори и подходи за управление на ликвидността и фирмената задлъжнялост в България“ с ръководител доц. д-р Янко Христозов; „Вариативни подходи на третиране на финансовите отчети – оценки, представяне, превенции на измами“ с ръководител доц. д-р Камелия Савова; „Проект на модел на финансова дигитална екосистема“ с ръководител доц. д-р Георги Ранчев; „Оценка и анализ на ефекта от адаптиране на стандартите за оценяване към бизнес средата и практиката в България“ с ръководител гл. ас. д-р Калина Кавалджиева; „Социална отговорност на малките и средните предприятия: специфики, устойчивост и управление“ с ръководител гл. ас. д-р Илия Керезиев; „Управление на проектни екипи в мултикултурна среда: формиране на мултикултурни компетенции“ с ръководител проф. д-р Матилда Александрова; „Управление на туристическите дестинации и развитие на специализирани видове туризъм“ с ръководител доц. д-р Мариана Янева; „Подходи за удължаване на зимния туристическия сезон“ с ръководител доц. д-р Еленита Великова.

По време на второто заседание на научната сесия бяха представени проектите: „Взаимодействие между висшите учебни институции и стопанските предприятията в България в областта на логистиката и управлението на веригата на доставките“ с ръководител доц. д-р Иванка Корбанколева; Европейският стълб на социалните права като инструмент за социално сближаване в съюза и постигане на догонващо икономическо развитие на България“ с ръководител гл. ас. д-р Моника Моралийска-Иванова; „Балканите в новата енергийна архитектура“ с ръководител проф. д-р Динко Динков; „Управление на съвременни трансформационни процеси в международните отношения“ с ръководител доц. д-р Боян Хаджиев; „Изследване на приложимостта на виртуалната реалност в обучението и бизнеса“ с ръководител проф. д-р Димитър Велев; „Активното стареене в България: здравни, социални и икономически проблеми“ с ръководител доц. д-р Екатерина Тошева; „Проучване на значението на иновативните фирми за осигуряване на икономически растеж на националната икономика“ с ръководител доц. д-р Димитър Благоев; „Игрите като фактор за повишаване на резултатите в обучението и бизнеса (игровизация)“ с ръководител доц. д-р Зорница Йорданова; „Развитие на индустрията на България след 1989 г.: икономически, социални и политически ефекти“ с ръководител проф. д-р Николай Щерев; „Устойчиво развитие и бизнес модел на възстановяваща се /регенеративна икономика (restorative & regenerative economy)“ с ръководител проф. д-р Николай Щерев; „Интегриран подход при управление на риска в аграрния сектор“ с ръководител доц. д-р Христина Харизанова-Бартос; „Зеленото“ управление на бизнеса – ролята на стандартите“ с ръководител проф. д-р Елка Василева.

В Програмния съвет по научноизследователска дейност на УНСС участват: председател – доц. д-р Михаил Мусов, зам.-председател – доц. д-р Еленита Великова и членове – проф. д-р Емил Асенов, проф. д-р Албена Краева-Митева, проф. д-р Вяра Стоилова, доц. д-р Светла Бонева, доц. д-р Мария Воденичарова, доц. д-р Мирослав Димитров, доц. д-р Елизабет Йонева, доц. д-р Ангел Марчев, доц. д-р Екатерина Тошева.

Работата на годишната научна сесия завърши с обща дискусия.

Приключилите през 2021 г. проекти са представени в сборника „Университетска изследователска програма 2021“.

Сборник „Университетска изследователска програма 2021“

Галерия снимки от XIV-а годишна научна сесия на УНСС ...