Единадесета международна научна конференция ICAICTSEE-2021

петък, 26 ноември 2021 14:16

Единадесетата международна конференция „Приложение на информационните и комуникационни технологии и статистиката в икономиката и образованието“ ICAICTSEE-2021  се проведе на 25 и 26 ноември 2021 под председателството на проф. д-р Димитър Велев от катедра „Информационни технологии и комуникации“.

Общ плакат на двете конференции

Конференцията беше открита с приветствие от името на ректорското ръководство на УНСС. В словото си доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество на УНСС, подчерта значението на информационните технологии (ИТ) в развитието на съвременното общество и икономика. Приветствия към участниците в конференцията поднесоха още: доц. д-р Венелин Бошнаков, декан на факултет „Приложна информатика и статистика”, проф. д-р Камелия Стефанова, ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“, проф. д-р С. Видхя от Технологичния институт Велор (Индия) и проф. д-р Александру Маноле, ректор на университета Артифекс (Букурещ).

По време на откриването на конференцията

Темата на конференцията пряко съответства на едно от „приоритетните направления за развитие на приложните научни изследвания в България“ - „Информационни и комуникационни технологии“ от Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017–2030 „По-добра наука за по-добра България“. Тематичните направления на конференцията са обвързани с „актуалните обществени предизвикателства“, посочени в стратегията: „повишаване конкурентоспособността и продуктивността на икономиката“, „социално развитие“, „подобряване на качеството на живот“, „енергийна ефективност“, „национална сигурност“ и други. В рамките на ICAICTSEE-2021 се проведе и конференция на тема „Най-нови тенденции в биомедицинските технологии“.

Програмният комитет включва 66 члена от 24 страни от Европа, Азия и Латинска Америка. Като съорганизатори на конференцията участват 20 университета от 12 държави. Основен партньор за трета поредна година е Vellore Institute of Technology, който по рейтинг е на 9 позиция измежду над 1000 университета в Индия.

По време на конференцията бяха изнесени общо 63 доклада, от които 42 от чуждестранни участници (Беларус, Индия, Индонезия, Китай, Молдова, Румъния, Руската федерация, Сърбия, Тайван и Украйна) и 21 от български участници, от които 10 доклада от докторанти.

 Моменти от конференцията 

Темите на изнесените доклади обхващаха приложението на най-новите ИТК достижения в области като медицина, биотехнологии, изкуствен интелект, киберсигурност, виртуална реалност, умни градове, блокчейн и криптовалути, големи данни, Индустрия 4.0, застрахователно дело и финанси и др. Интересните теми породиха оживени дискусии и бяха отправени конкретни предложения за бъдещо сътрудничество между участващите университети.

Официалният език на конференцията беше английски. Трудовете от конференцията традиционно се индексират в световните бази данни ProQuest, EBSCO и Google Scholar.


ICAICTSEE-2021 е официално регистрирана конференция под номер #4616 на Международната федерация за обработка на информация (IFIP). IFIP е водеща професионална и социално отговорна ИКТ организация в световен мащаб и е призната от ООН и други световни организации. Представлява ИТ дружества от над 38 държави, покриващи пет континента с общо членство от над половин милион. Свързва повече от 3500 учени от академията и индустрията. Над 100 работни групи и 13 технически комитета. В IFIP проф. Велев е заместник-председател по нови дейности и интердисциплинарно сътрудничество към работна група TC-5 Приложение на информационните технологии“.


Галерия снимки от Единадесета международна научна конференция ICAICTSEE-2021 ...