Дни на кариерата в икономическия сектор за 12-и път събира топ работодатели и студенти

четвъртък, 25 ноември 2021 17:31

В УНСС се проведоха Дни на кариерата: Икономика, Финанси, Маркетинг, Човешки ресурси и Обслужване на клиенти, под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Форумът се организира от Междууниверситетския център за развитие на кариерата (МЦРК) и JobTiger.

Ректорът проф. Димитров във видеообръщение подчерта, че „вече 12 години, и за втори път виртуално, Дни на кариерата дават възможност да покажем сериозната практическа ориентация на университета и стабилното ни партньорство с бизнеса“. За проф. Димитров  Междууниверситетският център за развитие на кариерата и Студентският съвет при УНСС, съвместно с JobTiger, са превърнали този форум в най-лесния начин за намиране на работа или стаж в икономическия сектор.

Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, г-н Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата, г-н Светлозар Петров, управител на JobTiger, г-н Ангел Стойков, председател на Студентски съвет (от дясно наляво)

За ректора е показателен фактът, че за поредна година университетът е удостоен с приз за най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища в България. Проф. Димитров благодари за изключителното сътрудничество на управителя на JobTiger г-н Светлозар Петров и поздрави Междууниверситетския кариерен център за неуморните усилия, като благодари на неговия доскорошен директор доц. Росен Кирилов, вече заместник-ректор по дигитализация и киберсигурност. Ректорът пожела на новия директор Атанас Димитров да продължи да развива кариерния център като надежден посредник между образованието и бизнеса.

Проф. Цветана Стоянова, новият директор на МЦРК г-н Атанас Димитров и управителят на JobTiger г-н Светлозар Петров откриват виртуалните Дни на кариерата

За поредна година сме заедно, макар и онлайн, но това не ни пречи отново да свържем нашите студенти с представителите на бизнеса“, каза в изявлението си зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова. 

Тя е впечатлена от засиления интерес на бизнес организациите и институциите към нашите студенти. Това е намерило отражение в множеството меморандуми с партньори на университета, в които са заложени стажантски позиции и последваща работа за студентите на УНСС. Като друга добра практика в тази посока проф. Стоянова вижда осигуряването на стипендии на студенти от фирми-партньори, с идеята да започнат работа при тях.

Проф. Стоянова посочи, че „2500 студенти са преминали през проекта „Студентски практики“, чиято трета фаза сме изпълнили на 90%. Ние сме един от първите университети, който реализира в пълен обем позициите, предоставени от Министерство на образованието“.

„Добър атестат за интереса на бизнеса към нашите студенти е и големият брой обяви, които ежедневно се публикуват на сайта на Кариерния център“, каза проф. Стоянова

Този форум се прави, за да се срещнат студентите с работодателите, да си намерят най-добрите позиции, а работодателите – най-добрите студенти и този процес да не спира, каза доскорошния директор на МЦРК доц. д-р Росен Кирилов. „Въпреки пандемията успяхме да запазим връзката с бизнеса, даже да я разширим, появиха се нови възможности и контакти, което дава надежда, че нещата ще се подобрят и ще бъдат в полза на студентите“.

Доц. Росен Кирилов: „Впечатлени сме от интереса на работодателите към това издание“

Директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата Атанас Димитров в обръщението си се позова на думи на първия ректор на Свободния университет за политически и стопански науки (дн. УНСС) проф. Стефан Бобчев, изказани пред първия випуск, които той определи като пророчески: „Връзката на студентите с практиката, което днес е аналог на бизнеса е „публична санкция за правото на съществуване на университета, най-ярката проява на неговата жизнеспособност и най-бляскавото доказателство за неговото осигурено бъдеще“.

„И днес подготовката на нашите възпитаници е съобразена с нуждите на практиката, с все по-високите изисквания на българския и европейския пазар на труда“ смята г-н Димитров.

Чест е толкова години заедно да правим този кариерен форум, заяви г-н Светлозар Петров, управител на JobTiger. Той припомни, че преди пандемията форумът е събирал над 100 компании и коридорите на УНСС са били пълни, днес отново има интерес и компаниите продължават да търсят и знаят защо са на Дните на кариерата. Той благодари на университета и МЦРК за дългогодишното партньорство и приятелство.

Г-н Петров пожела на студентите да намерят най-добрия стаж или работно място за себе си

Председателят на Студентския съвет Ангел Стойков призова студентите да бъдат активни, да посетят фирмите, за да открият най-доброто, от което имат нужда. „Пандемията ни отне много, но и ни даде нови възможности, една от които е да ползваме интернет пространството за такива форуми и в бъдеще те да станат повече.“

Г-н Стойков: „УНСС е един от малкото университети, който успява да предложи на студентите 3 кариерни форума в годината“

В знак на благодарност за дългогодишното партньорство проф. Стоянова връчи на г-н Петров енциклопедията „Министър-председатели, министри и висши представители на законодателната власт, преподаватели и випускници на УНСС“

В Дни на кариерата всяка година участват близо 5000 студенти, за целия период на провеждане на събитието над 43 000. На живо се включват над 80 компании годишно. Равносметката само от миналата година е, че само за 6 часа бяха проведени 871 онлайн интервюта между работодатели и търсещи работа.

Галерия снимки от Дни на кариерата в икономическия сектор за 12-и път събира топ работодатели и ст ...