Меморандум за сътрудничество с Химикотехнологичния и металургичен университет

вторник, 16 ноември 2021 16:59

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ), подписаха меморандум за сътрудничество.

Проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова (от дясно наляво)

„Партньорството ни с колегите от ХТМУ ще е взаимнополезно не само за нас като образователни институции. Създаването на съвместни мултидисциплинарни специалности ще спомогне за подготовката на кадри със знания и умения от различни области, което ще генерира добавена стойност за развитието на икономиката и обществото“, заяви ректорът проф. Димитров и отбеляза: “Убеден съм, че сътрудничеството ни ще отвори нови възможности за развитие на потенциала на висшето образование у нас“.

Проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова подчерта важността на подписания меморандум. „За нас сътрудничеството с УНСС ще бъде изключително полезно, бихме искали да се възползваме от вашия капацитет и експертиза в някои от нашите магистърски програми, за развитието на определени умения и компетенции, които ще са необходими на студентите в бъдеще“, каза ректорът на ХТМУ.

Двата университета ще обединят усилия за трайно сътрудничество при ефективното използване на ресурсите и потенциала си в областта на обучението, науката, изследванията и иновациите.

УНСС и ХТМУ ще си съдействат за повишаване ефективността на практическото обучение, съвместното участие в университетски мрежи и споделяне и обмен на образователни и информационни ресурси.

Страните ще си партнират за утвърждаването и развитието на научноизследователската и иновационната  дейност на национално и международно ниво. Меморандумът предвижда и съвместна публикационна активност, участие в проекти по програма Хоризонт Европа и други европейски и национални научни програми и организация на съвместни национални и международни научни форуми.

УНСС и ХТМУ  ще отворят един за друг вратите си за съвместна организация на събития с регионално, национално и международно значение, ще работят в сътрудничество от инфраструктурен, иновационен и технологичен характер и за усъвършенстване на университетските системи за качество.

Съдействие и в други дейности и инициативи от взаимен интерес, насочени към просперитета на институциите и прилежащите им региони също са част от споразумението.

На подписването присъстваха, от дясно наляво: доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС и доц. д-р инж. Николай Карев, председател на Общото събрание на ХТМУ и декан на Деканата за продължаващо и дистанционно обучение

Галерия снимки от Меморандум за сътрудничество с Химикотехнологичния и металургичен университет ...