МИФ 2021: Противоречия и предизвикателства пред обществото. Ден втори

вторник, 09 ноември 2021 21:47

Вторият ден на Младежкия икономически форум (МИФ) 2021, организиран от Студентския съвет, отново се проведе хибридно - в аула „Максима“, платформата MS Teams и на живо в социалните мрежи на университета. Гост-лектор беше проф. Коста Костов - председател на Управителния съвет на фондация “INSPIRO” и консултант по белодробни болести.

Форумът беше открит от г-н Ангел Стойков, председател на Студентския съвет, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики и г-н Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в Република България. 

Даниел Парушев, проф. Костов, проф. Стоянова, Ангел Стойков (от ляво надясно)

„Удоволствие е да открием втория ден на МИФ 2021. В тези трудни времена е чудесно, че имаме възможност да организираме подобни инициативи. Днес наш гост е проф. Коста Костов, който ще представи противоречията и предизвикателствата пред обществото. Повече от една година се сблъскваме с голяма трудност в лицето на COVID-19, който промени живота ни“, отбеляза Ангел Стойков (на снимката долу).

„Много се радвам, че имам възможност да ви приветствам именно във втория ден на МИФ 2021, когато проф. Костов - един от най-добрите специалисти по белодробни заболявания - е наш гост“, каза проф. Цветана Стоянова и отбеляза, че здравната криза, която е обхванала целия свят влияе значително върху икономиката и обществото. „Надявам се, че проф. Костов ще представи пред нас и възможностите за по-бързо разрешаване на възникналите проблеми и с интерес очаквам да чуя неговите препоръки. COVID-19 промени изцяло нашето ежедневие, даже и в момента нямаме възможност да проведем МИФ с голяма присъствена публика, както е било винаги до сега. Надявам се това да се промени скоро и да се върнем към нормалния си начин на живот и комуникация.“

Проф. Цветана Стоянова

„Вчерашната тематика какво се е случило през 30-те години на преход беше много интересна. Днешната, според мен, ще бъде още по-интересна, защото сме изправени пред едно огромно предизвикателство, както за студентската общност, така и за всички преподаватели. Ние се адаптирахме изключително бързо към онлайн средата, но в същото време можем да кажем, че качественото обучение е в присъствена среда“, коментира по темата Даниел Парушев. Той също отбеляза, че от НПСС са  поставили въпроси пред министъра на здравеопазването и на образованието за връщането на студентите в университетите.

Даниел Парушев

Гост-лекторът проф. Костов благодари на Студентски съвет за поканата и подчерта, че веднага се е съгласил да участва във форума, именно защото младите хора трябва да бъдат информирани относно пандемията по най-правилния начин: „Моята отговорност да застана пред вас днес е огромна. В ситуацията, в която сме в момента, сме много претоварени, но ще дам максималното от себе си да трансформирам знанията си към всички включили се, защото знам каква отговорност е да си информиран.“  

Проф. Коста Костов

По време на лекцията, проф. Костов засегна важни теми относно промените, които COVID-19 внесе в обществото, реални случаи от неговата практика като лекар в специализирано за вируса отделение и доверието и дисциплината на хората. Той сподели, че обществото е обхванато от невежество спрямо пандемичната обстановка и много хора не са запознати с действието на вируса. Освен основни данни за коронавируса, той изтъкна и факти относно медийната грамотност и заинтересоваността на хората.

По време на лайф стрийма във Фейсбук страницата на университета и на Студентския съвет

Проф. Костов беше посрещнат с много въпроси, както от онлайн участниците, така и от присъстващите в залата. Въпросите засягаха теми относно положението в България, актуални медикаменти за справяне с вируса, избор на ваксина и средствата за правилна информация.

Присъстващите в аулата спазваха стриктно противоепидемичните мерки

От името на Студентския съвет Ангел Стойков връчи на проф. Коста Костов почетен плакет за значим принос в утвърждаването и развитието на МИФ. Лекторът остави послание в Почетната книга на Студентския съвет.

„За мен е голяма чест да бъда гост на МИФ 2021, за да споделя наученото със студентите и да ги вдъхновявам за знания. Знанието е единственият път към мъдростта. Знанието и четенето на книги не ни правят непременно по-добри, но ни дава една допълнителна възможност да станем такива“, гласи посланието в Почетната книга.

Запис на днешното събитие можете да гледате във видеото.

Галерия снимки от МИФ 2021: Противоречия и предизвикателства пред обществото. Ден втори ...