УНСС - съорганизатор на онлайн международен научен форум за енергийна трансформация

петък, 05 ноември 2021 17:00

Тридневна научна конференция по въпросите на трансформацията в енергетиката, инфраструктурата и еМобилността организираха Центърът за енергиен бизнес и инфраструктура към УНСС съвместно с Colorado Energy Research Collaboratory - партньорство между четири водещи американски университета: Colorado State University, University of Colorado Boulder, Colorado School of Mines и National Renewable Energy Laboratory.

Форумът е виртуален и се състои от три модула, всеки от които на отделна дата, през интервал от една седмица. Първият модул се проведе на 4 ноември.

От страна на американските партньори изпълнителният директор на Colorado Energy Research Collaboratory Мори Доби откри уебинара като приветства организаторите и в кратка презентация запозна участниците с целите и задачите на партньорството между четирите американски университета, датиращо от 2007 г. насам.

Доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС, представи управляваният от него Център като подчерта, че работата му е фокусирана върху икономическото въздействие на развиващите се научни изследвания в областта на енергетиката, което обхваща производството, преноса и разпределението на електроенергия, както и възобновяемите енергийни източници. „Изправени сме пред забележително предизвикателство - реструктуриране на енергийния сектор. Убеден съм, че е обща отговорността да открием правилния начин, да намерим правилната технология и работещия модел за научния, индустриалния и публичния сектор, за да се осъществи реструктурирането в глобален мащаб“, посочи доц. Зиновиев.

От българска страна с приветствие към партньорите-организатори и участниците се обърна ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Той изтъкна важността на темата на форума не само за университета, но и за България. „Европейският зелен пакт, Европейската зелена сделка и произтичащите от тях регулации са много сериозни икономически въпроси, засягащи цялото ни общество. Те са свързани с работата на хората, със затварянето на въглищните мини, с въвеждането на новите технологии и новите енергийни източници, с развитието на икономиката ни в дългосрочен план, затова темата е особено актуална в днешните турболентни времена“, изтъкна ректорът. Той посочи някои специфични особености на енергийния сектор в България като подчерта, че въпреки трудната политическа ситуация, трябва да се намерят правилни общи социални и икономически решения не само от екологична гледна точка, но и по отношение на правилното развитие на обществото и хората, които живеят в страната ни.

Браян Уилсън, директор на Energy Institute - Colorado State University, също поздрави участниците във форума и представи основните цели в работата на управлявания от него Институт като посочи, че според него иновациите са изключително важни  в съвременния динамичен свят и не трябва да мислим за тях като за изобретението на Едисън, а като за една широка мрежа, чрез която се осъществяват идеите в практиката, в реалния живот.

Модератор в първия ден на конференцията беше Бил Ритър, бивш губернатор на Колорадо и настоящ директор на Center for the New Energy Economy, Colo State University. Основен пленарен доклад изнесе Кнут Абрахам, депутат от новоизбрания германския парламент. С доклади във форума се включиха зам.-министърът на енергетиката инж. Георги Самандов, председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Кирил Бошов и Маги Мен, мениджър на Center for Integrated Mobility Sciences Decision Support Analysis, National Renewable Energy Lab.

Темите на дискусията насочиха вниманието към трансформационния процес на критичната енергийна инфраструктура, нарастващите нужди от енергия, създавани от електрическата мобилност и анализа на потреблението на електроенергия. Бяха разгледани средно и дългосрочни перспективи за планиране капацитета на преносната мрежа, стратегическия план за отказ от въглищата и достигане до целта за климатично неутрална енергетика и икономика. Обсъдени бяха целите за пълен отказ от енергията, добивана от въглища и полемиката за бъдещото използване на атомната енергия.

Разкрити бяха нови хоризонти за управлението на енергийното снабдяване, управление на умните мрежи и съхранение на електрическата енергия. Очертани бяха глобалните цели за изпълнение на производство и консумация, как по-бързо може да се извърши зеления преход и ускореното използване на природен газ като преход към изцяло възобновяема електроенергия. В първия ден на форума участваха 147 души, 111 от тях бяха от 16 различни американски  щата. Присъединиха се също и 36 участника от 16 държави, сред които Австрия, Боливия, България, Канада, Индия, Япония, Нигерия, Пакистан, Сингапур, Южна Африка, Украйна и Обединеното Кралство.

Вторият модул на форума е на 11 ноември от 17.00 ч. В него акцентът ще бъде върху ИТ инфраструктурата и киберсигурността, научните изследвания, иновациите и финансирането в тази област. В сесията ще участват зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, Георги Ганев, регионален мениджър на IBM, Крейг Патридж, ръководител катедра „Компютърни науки“, Colorado State University, Алис Джаксън, президент на Xcel Energy-Colorado, Чавдар Рисин, регионален търговски ръководител на Citi Bank за Централна и Източна Европа, Ян Ланге, директор на Mineral & Energy Economics program, Division of Economics & Business, Colorado School of Mines.

В заключителния трети ден на конференцията - 18 ноември от 17.00 ч. научната дискусия ще бъде насочена към бъдещето, а именно – електрическата мобилност, използването на водорода и инфраструктурата за интелигентни градове. Ще участват проф. д-р Христина Николова, ръководител катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ - УНСС, Уил Туур, директор на Colorado Energy Office, Росен Даскалов, основател и главен изпълнителен директор на Sin Cars, проф. д-р Пламен Атанасов от University of California-Irvine и Браян Пивовар, старши изследовател към National Renewable Energy Lab /NREL/.

Събитието се излъчва в реално време. Тези, които искат да го проследят, могат да направят безплатна регистрация на сайта на форума.

Галерия снимки от УНСС - съорганизатор на онлайн международен научен форум за енергийна трансформа ...