УНСС получи почетния знак на столицата от кмета Йорданка Фандъкова

понеделник, 01 ноември 2021 19:21

В Деня на народните будители на тържествена церемония в Софийската градска художествена галерия, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев връчиха на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров почетния знак на града по повод 100-годишния юбилей, който университетът отбеляза през 2020 година.

„Има много смисъл и символика, в това, че почетният знак на Вас, заслужилите граждани на София, връчваме точно днес в Деня на народните будители. Ден, в който почитаме българските просветители, книжовници, революционери, хората със стремеж към образованието, към духовните ценности, хората, които променят обществото ни и ни правят по-добри“, отбеляза кметът Йорданка Фандъкова.

Водещият на събитието актьорът Владимир Пенев подчерта при връчването на наградата, че УНСС е лидер в българската икономическа наука и е неделима част от европейското образование.

„За мен е голяма чест да присъствам на това събитие, сред толкова изтъкнати българи, които са дали много за духа, за културата, за спорта и за цялото общество. Като ректор на УНСС приемам наградата от името на повече от хиляда будители в нашия университет. УНСС навърши 100 години миналата година и се надяваме, че като столицата продължава да расте, без да старее“, каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Сред отличените с почетен знак на София са Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието София-град, Народно читалище „Г.С.Раковски - 1925“, по повод 95 години от основаването му, НМА „Проф. Панчо Владигеров“ заради своя 100-годишен юбилей, който академията отбеляза през 2020-а, посланикът на Кралство Нидерландия Н.Пр. Беа тен Тъшър.

Званието „Почетен гражданин на София“ за 2021 г. получиха общественици, които през годините са допринесли за развитието на духа и прославата на столицата: проф. Маргарита Ваклинова, Мариус Донкин, проф. Милена Моллова, Хайгашот Агасян , проф. Анри Кулев, проф. Никола Владов, Камелия Тодорова, Максим Ешкенази, Димитър Маринов, Васил Банов, проф. Борис Чендов (посмъртно), първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика – момичетата от ансамбъла Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Камелия Стоилова, треньорите им Весела Димитрова и Михаела Маевска и президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, както и първата олимпийска шампионка за България при жените в бокса Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

Почетна значка на София бе връчена на проф. д-р Цветомир Димитров и Анатоли Илиев – един от основните двигатели в инициативата „София – европейска столица на спорта“ и председател на Българската спортна асоциация за деца и младежи в риск.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Връчването на наградата на УНСС можете да гледате във видеото.

Галерия снимки от УНСС получи почетния знак на столицата от кмета Йорданка Фандъкова ...