Студентска научна конференция на тема “Пост-ковид трансформация на икономиките и обществата”

сряда, 27 октомври 2021 16:40

“Пост-ковид трансформация на икономиките и обществата” беше темата на научната студентска конференция, организирана от Студентския съвет при УНСС и катедра „Регионално развитие“, под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Форумът, който се проведе хибридно, е посветен на 30-годишнината на Студентския съвет.

"Радостно е че може да покажем, че животът продължава и конференциите и събитията в нашия университет  продължават да се провеждат. Темата е изключително актуална, защото сме изправени пред много предизвикателства. Въпросът, който искам да поставя аз към участниците, наред с всички поставени теми, е какво трябва да се случи със студентите и преподавателите и как трябва да продължим нататък? Икономиката и обществото преживяват трансформация, за ефектите, от която също  трябва да помислим. Поздравления за организаторите и участниците, тези изяви се ценят страшно много и пожелавам успех на всички“, коментира проф. Димитров на откриването на конференцията.

На откриването на конференцията заедно с ректора проф. д-р Димитър Димитров присъстваха още и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, г-н Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, г-н Ангел Стойков, председател на Студентския съвет и доц. д-р Елка Василева, научен секретар на катедра „Регионално развитие“, (на снимката горе от дясно наляво).

„В тази важна за Студентския съвет година отново имаме възможността да организираме научен форум за студенти. Това е инициатива, която се превърна в традиция и в рамките на една година вече организираме втора конференция. Вярвам че колегите са подготвили много интересни разработки, които ще можем да обсъдим и да наградим най-добрите“, отбеляза г-н Стойков, домакин на събитието.

Проф. Стоянова приветства организаторите за интересната тема, която ще бъде във фокуса на научния интерес още дълго време. „ През последните две години сме свидетели на много промени не само по отношение на бизнес моделите, но и по отношение на трансформациите в икономиката. В резултат на научните разработки, които ще чуем днес, се надявам да произлязат идеи за пост ковид развитието на икономиката и обществото“, подчерта проф. Стоянова.

С приветствие към участниците се включи и доц. Василева. Тя поздрави всички от името на цялата катедра „Регионално развитие“ за участието и положеният труд и благодари за поканата за съвместна работа на Студентски съвет: „Важно е да участвате в подобни научни форуми, защото така не само ще бъдете част от технологичната революция, която се случва, но и ще имате възможността да се включите в изследователски екип и да помогнете за развитието на темата. Правим тези конференции с голяма любов към студентите и вярвам, че за тях ще бъде много ползотворно.“

В приветствието си Даниел Парушев отбеляза, че организаторите съумяват да усетят пулса на студентската общност. Според него фактът, че на конференцията има толкова много разработки, показва едно – студентите харесват атрактивните и актуални теми и имат желание да се развиват. Той обърна внимание на научноизследователския потенциал на университета и посъветва Студентския съвет да разраснат конференцията на международно ниво.

Форумът продължи с представянето на над 25 студентски разработки, разделени в 2 панела. Те ще бъдат обединени в научен сборник, който ще бъде издаден съвместно с катедра „Регионално развитие“ и Студентския съвет. Модератори на първия панел бяха Илиян Чабуклийски, секретар на Студентския съвет и доц. Василева. В него се разгледаха теми, обхващащи икономическите последици върху развитието на Европа, последствията при заведенията и търговските центрове и трансформацията на икономиката. Във втория панел, с модератори гл. ас. д-р Никола Танков и гл. ас. д-р Десислава Боцева, катедра „Регионално развитие“, се разгледаха теми като влиянието на пандемията върху психичното състояние, от традицията към модернизацията и други.

По време на представянето на докладите

Конференцията беше закрита с награждаване на най-добрите разработки.

Победителите, които представиха разработките си присъствено в залата, бяха наградени от проф. Стоянова, заедно с представители от Студентски съвет и катедра “Регионално развитие”

Парична награда, която ще бъде дарена на дом за деца лишени от родителска грижа, получи Гергана Дончева, докторант в катедра „Медии и обществени комуникации“.

Гергана Дончева на снимката вдясно

Официалното откриване на събитието може да проследите във видеото

Галерия снимки от Студентска научна конференция на тема “Пост-ковид трансформация на икономиките и ...