Първа годишна конференция на ENGAGE.EU

понеделник, 25 октомври 2021 13:47

На 21 и 22 октомври т.г. се проведе първата годишна конференция на Европейския университет ENGAGE.EU. Домакин беше University of Mannheim – координатор на алианса. Събитието имаше за цел да отбележи една година от началото на съвместния проект (ENGAGE.EU, финансиран по Erasmus+) и да даде старт на новата проектна инициатива (ENGAGE.EU Research & Innovation, финансирана по Horizon 2020). Форумът събра на едно място ректорите на университетите партньори, членовете на Консултативния съвет, ръководителите на работните пакети и задачи по проекта, както и студенти. Повече от 150 участници в проекта в продължение на два дни дискутираха постигнатите до момента резултати и възможностите за оптимизиране на работата и подобряване на комуникацията и взаимовръзките между отделните работни пакети и задачи.

Българската делегация бе водена от ректора на УНСС – проф. Димитър Димитров. В състава й бяха: г-н Максим Бехар и г-н Йовко Атанасов – членове на Консултативния съвет на ENGAGE.EU и на Съвета на настоятелството на УНСС, доц. д-р Михаил Мусов – зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, координатор на ENGAGE.EU за УНСС; проф. д-р Димитър Ненков, доц. д-р Венелин Бошнаков, доц. д-р Светла Бонева, гл.ас. д-р Юри Ценков, гл. ас. д-р Иван Вълчанов и студентите Александър Дорохин и Мартина Демирова.

Българската делегация в Манхайм

Ден първи: откриване и многобройни срещи в различен формат

Голямо щастие е да се срещнем – най-накрай на живо. Днес е ден за празник – първата годишнина на нашия алианс ENGAGE.EU, но и ден да си припомним какво ни събра преди една година. Благодаря на всички колеги за енергията и приноса. ENGAGE.EU има късмета да разчита на вас – очакваме новите хоризонти, които предстоят“ – с тези думи Prof. Thomas Puhl, ректор на University of Mannheim, откри конференцията. В официалното откриване се включи и Ms. Tine Delva, зам.-началник на отдел, Висше образование към Европейска комисия.

Ректорът на University of Mannheim открива конференцията

В последвалите панелни дискусии участие взеха Lars Henrik Paarup Michelsen – директор на Norwegian Climate Foundation, Theo Weterings – кмет на Тилбург, Prof. Clémentine Bories – зам.-ректор на University of Toulouse и Sandro Mochan – студент.

По време на панелните дискусии

В край на официалната част проф. Димитър Димитров – ректор на УНСС, връчи на WU Vieanna University of Economics and Business отличията, които партньорът ни спечели през м.май т.г. от първия онлайн международен турнир по шахмат на Европейския университет – ENGAGE.EU Cup`21.

Ректорът на УНСС връчва отличието на WU

Последваха работни срещи в различни формати, на които бяха представени постигнатите резултати по отделните работни пакети и обсъдени възможностите за бъдещо развитие и разширяване на ENGAGE.EU.

По време на съвместното заседание на Управителния съвет и Консултативния съвет на ENGAGE.EU

Ректорите на университетите партньори и членовете на Консултативния съвет на ENGAGE.EU


Ден втори: работа в групи и откриваща среща на новия проект ENGAGE.EU Research & Innovation

Вторият ден на конференцията започна със съвместна работа в групи, посветена на задълбочаването на взаимовръзките между отделните работни пакети. Доц. Михаил Мусов и останалите ръководители на работни пакети представиха постигнатите резултати и идентифицираните проблеми, както и очертаха възможностите за техните решения.

Презентация и работа в групи „Reactivating& Building Links

Конференцията завърши с поставяне на ново начало – старта на втория ключов проект за развитие на алианса – ENGAGE.EU R&I, който е изцяло в областта на научноизследователската дейност и иновациите. Модератори на откриващата среща бяха доц. Михаил Мусов и Prof. Boudewijn Haverkort от University of Tilburg (онлайн).

Откриващата среща по проект ENGAGE.EU Research & Innovation (H2020)

Следващата ENGAGE.EU конференция: 26-27 май 2022 г., София

Високата активност на българската делегация и постигнатите до момента резултати спечелиха на УНСС домакинството на следващата годишна конференция на ENGAGE.EU. Тя ще се проведе на 26-27 май 2022 г. с участието на г-жа Мария Габриел – еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. „Специалните ми благодарности са за теб, Димитър, че пое щафетата и че следващата ни среща ще бъде в София“ – написа Prof. Puhl в съобщение до всички ректори от алианса.

 

Последвайте ENGAGE.EU във Facebook на https://www.facebook.com/engage.eu.


Галерия снимки от Първа годишна конференция на ENGAGE.EU ...