Кръгла маса „Възможности за актуализиране и въвеждането на нови учебни програми в професионалното направление „Администрация и управление“ и адаптирането им с пазара на труда“

вторник, 19 октомври 2021 15:50

Участниците в кръглата маса „Възможности за актуализиране и въвеждането на нови учебни програми в професионалното направление „Администрация и управление“ и адаптирането им с пазара на труда“ си поставят за цел да обсъдят образователните потребности и възможности за развитие на професионалното направление, както и очертаващата се необходимост от оповестяване и публикуване на резултатите от работата.

На откриването присъстваха доц. д-р Камен Петров, зам.-декан по учебната работа на факултет „Управление и администрация“, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Надя Миронова, ръководител катедра „Управление“ и доц. д-р Георги Николов, ръководител катедра „Регионално развитие“ (от дясно наляво)

Събитието откри заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова. Тя подчерта: „За мен е огромно удоволствие да съм тук. Радвам се, че присъстват студенти, които ще споделят своите виждания какво трябва да се промени или подобри в учебното съдържание. Така то ще бъде по-практически ориентирано, което ще им помогне по-бързо да се реализират в бизнеса.“ Проф. Стоянова обърна внимание, че е в ход проект за модернизация на висшите училища, в който са предвидени средства за актуализация на 15 програми, между които една от направление „Администрация и управление“. В тази връзка тя адмирира темата на кръглата маса и изрази надеждата си и в бъдеще направлението да бъде водещо сред университетите в България. 

Проф. Стоянова пожела от тази кръгла маса да произтекат добри идеи, които да бъдат въведени в учебния процес

Доц. д-р Камен Петров, зам.-декан по учебната работа на факултет „Управление и администрация“ и модератор на форума изтъкна, че на кръглата маса ще се разгледа много важен аспект от работа на професионалното направление, както и възможността да се положат основите на електронно списание (на снимката горе).

Проф. д. н. Симеон Желев, декан на Факултет „Управление и администрация“ очерта двете посоки на кръглата маса, която определи като строго практична. „Едната обхваща учебната дейност, с обсъждане на учебните планове, стила и методите на преподаване. Втората касае изследователската дейност и създаването на електронно списание, което ще помогне за обмен на идеи и публикационна активност.“

Проф. Желев: „Ползотворна работа, сблъсък на умни идеи за практически резултат

Приветствие отправи и проф. д-р М. Богданова, декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг“, СА „Д.А. Ценов“ – Свищов: „Трябва да се съобразим със средата, в която работим и да организираме обучението и научните изследвания, така че да отговарят на изискванията и на пазара на труда, и на изискванията на бъдещите професии.“

Проф. Богданова: „Днешната среща е със стратегически характер. Очаквам, не само да си сверим часовниците, но и да обсъдим интересни идеи“.

Катедра „Стратегическо планиране“ при Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов изпрати и поздравителен адрес с пожелания за успешна работа на кръглата маса. „Със своя високо ерудиран и научно признат мениджърски подход вие умело разчертахте жалоните и изградихте фундамент за научно-изследователски изяви. Убедени сме, че опита, знанието, традицията и успехът на ръководените от Вас екипи са факторите, които ще посочат нови хоризонти за работа в професионално направление „Администрация и управление.“

Доц. д-р Климент Найденов, декан на Геолого-географски факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“, заяви: „Подобни инициативи могат да ни помогнат, не само да имаме признание, да покажем приноса на професионално направление „Администрация и управление“ за развитието на нашата държава, но и да представим нашите постижения.“

Доц. д-р Климент Найденов

Доц. д-р Теодор Радев, Аграрен университет – Пловдив, подчерта в обръщението си: „Всички мнения по време на дискусията ще ни бъдат полезни. Присъстват хора от различни области на стопанската дейност и това ще даде възможност за по-широк поглед върху проблемите и възможност да се набележат насоки за решаване.“

Доц. д-р Теодор Радев, Аграрен университет – Пловдив (на снимката вдясно)

Поздравления и пожелания за успех изказа и доц. д-р Драгомир Стефанов, научен секретар на катедра „Недвижима собственост“ и главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти. Като редактор на електронното научно списание „Недвижими имоти и бизнес“ той подчерта, че „колкото повече индексирани научни списания има, толкова по-висок ще е индексът на цитируемост и ще се увеличи възможността за публикуване на научните постижения на колегите“.

Доц. д-р Драгомир Стефанов

Кръглата маса се проведе в два панела. Темата на първия панел бе „Подобряване на образователните потребности съобразени с пазара на труда“, участниците във втория дебатираха на тема „Нови възможности за развитие на публикационната дейност в професионално направление „Администрация и управление“.

Кадрово обезпечаване, разширяване връзките с публичния и частен сектор, привличане на студенти от чужбина, въвеждане на модулно обучение и дигитализация, засилване на научно-публицистичната дейност на преподавателите, така беше представена посоката за развитие на професионално направление „Администрация и управление“.

Една от трудностите, пред които се изправя направлението е засилената конкуренция от университетите в чужбина. Част от решенията са свързани с изменение на учебните планове и програми, търсене на възможности за учебни практики на студенти и модулно обучение.

На кръглата маса беше представен проект за електронно научно списание в професионално направление „Администрация и управление“ и предложение за Редакционен съвет.

Галерия снимки от Кръгла маса „Възможности за актуализиране и въвеждането на нови учебни програми  ...