УНСС и Московският технически университет по комуникации и информатика откриват съвместна магистърска програма

понеделник, 18 октомври 2021 12:10
Българската делегация в Москва беше посрещната любезно от Н. Пр. Атанас Кръстин

Московският технически университет по комуникации и информатика (МТУСИ) и Университетът за национално и световно стопанство се договориха да стартират дуална магистърски програма „Бизнес иновации и мениджмънт“.

Ректорът на руския университет проф. Сергей Ерохин и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров сложиха своите подписи под историческо споразумение

„Горд съм да съобщя, че това е първият меморандум в най-новата ни история за дуална магистърска програма на руски език с университет от Руската федерация“, заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Практически от началото на следващата година магистрите на факултет „Цифрова икономика и масови комуникации“ на МТУСИ ще имат възможност да учат в България и да получават дипломи по европейски стандарт по специалност „Бизнес иновации и мениджмънт“, съобщи проф. Димитров след завръщането си от Москва.

Споразумението за дуалните магистърски програми беше подписано на 14 октомври 2021 г.

Нашият университет беше представляван още от проф. д-р Николай Щерев, ръководител катедра Индустриален бизнес" и директор на Центъра за изследователски и образователни проекти, и проф. Росен Тодоров, хоноруван преподавател в катедра „Индустриален бизнес“.

Екипът на МТУСИ: проф. Сергей Ерохин (ректор) – в средата, проф. Андрей Муханов (зам.ректор по международните въпроси) – вдясно, проф. Елена Кухаренко (декан на факултет Цифрова икономика и масови комуникации) – вляво

За първи път обучението на студенти от Московския технически университет по комуникации и информатика ще се провежда на руски език. На съвместните работни срещи беше обсъдено разширяването на програмата и за технически специалности в областта на телекомуникациите и ИТ.

Ректорът на МТУСИ получи юбилейна монета за 100-годишнната на УНСС и книгата „Чудесата на България“ преведена на руски език

Първата година студентите ще се обучават в Русия, а втората година и дипломната защита ще бъде в УНСС. Университетът разполага с висококвалифицирани преподаватели, владеещи руски език на отлично ниво, с които може да обезпечи обучението на руски език. Обучението в новата магистърска програма се координира от катедра „Индустриален бизнес“, обясни ръководителят на катедрата проф. Щерев.

Делегацията от УНСС разгледа и музея за история на комуникацията на водещия руски университет

Нашият университет ще подкрепи МТУСИ и с преподаватели по други дисциплини извън съвместната програма с оглед подпомагане акредитацията на руския университет. Други въпроси, по които се стигна до съгласие, е разработката на съвместни научноизследователски проекти в областта на иновациите в съвременни информационни и комуникационни технологии.

По време на посещението си в Москва делегацията на УНСС проведе работна среща с посланика на Република Българи в Руската федерация Н. Пр. Атанас Кръстин. На тази среща бяха обсъдени въпроси относно посещението на български преподаватели в руски университети, както и технически въпроси за ефективно обучение на руски студенти в България.

Проф. Димитров и посланик Атанас Кръстин

Предстои подписването на подобни споразумения със Сибирския университет по комуникации и информатика и с още два московски университета.


За МТУСИ

Московският технически университет за комуникации и информатика (МТУСИ), създаден през 1921 г.,  е водещ руски индустриален университет в областта на телекомуникациите, информационните технологии и информационната сигурност. Завършилите МТУСИ работят във водещи руски и международни телекомуникационни и ИТ компании като Ростелеком, МТС, Мегафон, Яндекс, фирма „1С“, HP, Cisco Systems, Nokia, „Лаборатория Касперски”, Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК), Телевизионния технически център „Останкино“ и др. Факултет „Информационни технологии“ на МТУСИ е в топ 3 на ИТ факултетите на московските университети според Headhunter.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от УНСС и Московският технически университет по комуникации и информатика откриват  ...