24-та международна конференция „Развитие и недоразвитие в историята на икономическата мисъл“

петък, 08 октомври 2021 21:53

Университетът за национално и световно стопанство е домакин на най-значимото годишно събитие на Европейското дружество за история на икономическата мисъл (ESHET). 24-тата конференция на тема „Развитие и недоразвитие в историята на икономическата мисъл“ (Development and Underdevelopment in the History of Economic Thought) се провежда от 8 до 10 октомври 2021 г. – хибридно и онлайн.

Организатори на мащабната проява, събрала над 250 учени от няколко континента, 60 от тях присъствено в София, са ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д.ик.н. Николай Неновски, директор на Научноизследователския център за парични и икономически изследвания, преподавател в катедра „Финанси“ към УНСС и в Университета на Пикардия „Жул Верн“ в Амиен,, Франция и проф. д.н. Пенчо Пенчев, зам-председател на Общото събрание и ръководител катедра „Политическа икономия". Специален гост на откриването беше доскорошният председател на ESHET проф. Андре Лапидюс, почетен професор на Университета Париж-I Пантеон-Сорбона и представител на научния комитет.

От дясно наляво: проф. д-р Димитър Димитров, проф. Андре Лапидюс, проф. д.ик.н. Николай Неновки и проф. д.н. Пенчо Пенчев

В осъществяването на конференцията, която се нарежда сред най-големите международни икономически научни форуми, участват и представители на Нов български университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Американския университет в Благоевград, Икономическия университет – Варна, както и българи, преподаватели в университети във Франция, Германия и САЩ.

Проф. Лапидюс и проф. Димитров откриват конференцията

Проф. Димитров приветства участниците с добре дошли в най-старото и най-голямото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, с над 17 000 студенти и 101-годишна традиция. Той отбеляза, че от началото на академичната година всеки ден университетът е пълен с живот и това доставя много радост на всички след пандемичната изолация, а по повод конференцията подчерта: „Всички участници имат своя принос към икономиката, затова вярвам, че тази конференция ще бъде много интересна и ще даде шанс на всички да се изявят със своите икономически изследвания. Благодарности към проф. Неновски и проф. Пенчев за организацията на това мащабно събитие и възможността да се видим лице в лице. Пожелавам успешна конференция!“

В приветственото си слово проф. Андре Лапидюс на свой ред благодари на проф. Димитров за възможността да бъде домакин на събитието и изтъкна, че въпреки трудностите около пандемичната обстановка организацията е на ниво. „От името на председателя на ESHET Ричард ван ден Берг, който ще се включи онлайн, държа да кажа, че много се радваме да проведем нашия форум в България, макар и някои от нас да са онлайн. Това участие е много важно за всички, след като конференцията беше отменена през 2020 година заради коронавируса. Благодаря и желая успех!“

„Всички работиха усърдно, за да осъществим това събитие, тук, в УНСС - София, България. Интересът към конференцията е международен и благодарение на нея качествените изследванията в икономиката, политиката и културата ще се увеличат. Възможността да проведем това събитие в България е от голяма важност за учените от балканските страни“, подчерта проф. Неновски. (на снимката долу).

„Огромни благодарности на всички, включили се в организацията. Това не е от събитията, с които сме свикнали, тъй като много от участниците ще се включат онлайн, но е голям напредък в развитието на конференцията. За нас е изключително важно, че има толкова много участници с научни икономически изследвания. Сигурен съм, че всички разработки ще бъдат изключителни“, отбеляза проф. Пенчев (на снимката долу).

Участниците, които се включиха присъствено от Голяма конферентна зала

Конференцията продължи с представяне на докладите на участниците от първия ден – в отделни панели, присъствено и онлайн. Бяха засегнати важни теми като кооперации и социално-икономическо развитие, академична мобилност на украинските икономисти и нейният ефект върху развитието на икономическото образование през 19 и началото на 20 век, от лихварството до кредитната система: Маркс и анализът на историческите форми на лихвоносен капитал, както и теми за първите жени в икономиката и др.

Ден първи завърши с кръгла маса на тема „Парична политика за неутралност и стабилизация 50 години след документа на Лукас „Очакванията“.


ОТЗВУК

Мюриел дал Понт Легрант

преподавател по икономика в Университет на Кот д'Азур, Франция,

част от изследователска група по право, икономика и управление (GREDEG) и председател на кръглата маса

„Участвам всяка година в тази конференция и много се радвам, че тази година успяхме да осъществим събитието, което е първо след коронавируса за нас. Много се радвам да съм тук, макар и повечето участници да се включват хибридно. Това е позитивна страна, защото така ще могат да участват много хора, които нямат възможността да дойдат лично. Репутацията на УНСС сред нас е изключително висока и доказателство за това е организирането на това събитие. За всички ни е голяма чест да бъдем тук“.


 ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от 24-та международна конференция „Развитие и недоразвитие в историята на икономиче ...