Доц. д-р Екатерина Тошева: Новият „Еразъм+“ предоставя повече възможности за избор на студентите

петък, 08 октомври 2021 10:24

С доц. д-р Екатерина Тошева, директор на Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели (УЦМСП) и институционален „ЕРАЗЪМ+“ координатор в УНСС, разговаряме за новия програмен период и възможностите, които програмата ще предостави на студентите.

 Доц. Тошева, какви са възможностите, които предоставя новия програмен период 2021-2027 на „ЕРАЗЪМ+“?

Програма „ЕРАЗЪМ+“ е една от най-успешните програми на Европейския съюз. Създадена е през 1987 година, като в нашия университет проекти по програма „ЕРАЗЪМ+“ се реализират повече от 15 години. Новият програмен период се характеризира с това, че за седемте години, които обхваща са предвидени два пъти повече средства, ако за стария програмен период до 2021 година бяха 14 милиарда евро, сега са около 28 милиарда евро. От едно предаване по БНР се информирах, че тази година се очаква да се реализират повече от 600 хил. мобилности по програмата в сферите на висшето образование, средното образование и на младежта. Новото през този период може да се очертае в няколко посоки. Първата посока е, че се предвиждат така наречените смесени мобилности. Смесени мобилности означава, че за една част от периода на обучение или преподаване студентът или преподавателят ще бъде на място в приемащата институция, в нашия случай в приемащото висше училище, а другата част на мобилността ще се реализира дистанционно онлайн. Това ще даде повече възможности за избор на нашите студенти, те като, че ли предпочитат по-кратко време да отсъстват от България и се надявам това да стимулира интереса към мобилностите. Другата новост е, че се предвиждат в сферата на висшето образование така наречените краткосрочни мобилности в рамките на две-три седмици. В новия програмен период е заложено и стимулиране на участието на малцинствата, на студенти, които са от социално-слаби семейства и в неравностойно положение като цяло, което също е една прекрасна възможност, аз лично високо я оценявам.

Как се осъществява подбора на студентите и докторантите, които искат да участват в мобилността? Какво е необходимо да направят?

Университетският център за мобилност на студенти и преподаватели обичайно два пъти в годината обявява конкурс за мобилност. Основният конкурс е през месец март, където кандидатстват студенти за следващата учебна година. Има и един допълнителен конкурс, който в момента тече до 8 октомври, той е предвиден основно за магистри, но в него могат да кандидатстват и докторанти, и бакалаври. Предвиден е основно за магистри, защото за тези от тях, които са в двусеместриалните програми, това е единствената им възможност за мобилност по време на обучението в ОКС „магистър“ - през втория семестър. Кандидатстването по програмата вече е онлайн, то е изключително облекчено, това което се изисква от студентите е да попълнят формуляр-заявление, да представят доказателство за владеене на езика, на който ще се извършва обучението. Доказателствата могат да са най-различни, може да е международно признат сертификат, може да е диплома от завършено средно образование в езикова гимназия или гимназия с разширено изучаване на езика, може да е от школа за изучаване на чужди езици. Изисква се и уверение за среден успех. Това, което трябва да направят студентите е внимателно да прегледат списъка с предложените места и университети, да разгледат тези към които имат интерес, да се запознаят с техните уеб страници и да се ориентират кое е най-подходящо, както за тяхната специалност, в която се обучават, така и за годината, в която ще реализират мобилността си.

Отрази ли се пандемията от COVID-19 на мобилността?

Да, особено в началото на пандемията, на практика пътуванията се блокираха, почти навсякъде беше наложен локдаун. За студентите стана дори много трудно да се приберат, билетите бяха скъпи, липсваха полети, трябваше да бъдат в карантина, когато пристигат от чужбина или обратно, ако отидат в чужбина. Трябваше да се плащат скъпи PCR тестове, всичките тези затруднения доста ограничиха пътуванията. Но всъщност най-голямото ограничение произлезе от факта, че много университети минаха в онлайн режим на работа и това затрудни общуването между самите студенти. За тях на мобилностите по „ЕРАЗЪМ+“ означават не само възможността да учат в друг университет за един или два семестъра, но и да се срещат с техни колеги, които учат в чужбина, да създават запознанства и това на практика се блокира. Разбира се, тук не трябва да пренебрегваме и факта, че доста студенти се страхуваха от заразяване, което им попречи да реализират техните мобилности. Много университети престанаха да приемат „ЕРАЗЪМ+“ входящи студенти. Изминалата година и половина малко на брой студенти от УНСС реализираха мобилност, но тези, които заминаха бяха много доволни и въпреки трудностите успешно си взеха изпитите, успяха да осъществят пътувания, макар и кратки в рамките на държавата, в която са, установиха контакти със свои колеги. Аз мисля, че тези затруднения ще стимулират за в бъдеще повече студенти да отидат на мобилност, тъй като блокирането на пътуванията за година и половина им показа какво губят когато не реализират мобилност по „ЕРАЗЪМ+“ в така наречените нормални условия. Сега, когато постепенно светът се отваря очаквам да нараства и интересът към програмата.

С Ковид кризата, дигитализацията навлезе сериозно в много области на нашия живот, това така ли е и за програма „ЕРАЗЪМ+“?

Дигитализацията на програма „ЕРАЗЪМ+“ започна доста отдавна преди повече от 6-7 години. Един от основните елементи за управление на проекти „Mobility Tool“ го използваме в УНСС вече седма година. Предстои постепенно да се въведе „Erasmus without Paper“ – „ЕРАЗЪМ+ без хартия“ – дигитализацията на документите, т.е. всички документиq свързани с организацията на мобилност на студентите да бъдат онлайн. През тази учебна година за първи път имаме онлайн тристранни споразумения между студента, изпращащия и приемащия университет, така наречените „Online Learning Agreement“ и смятам, че това облекчава до някаква степен на първо място студентите, а също така и администраторите по програмата.  Предстои и да се дигитализират постепенно и споразуменията между университетите.


ОТЗВУК

Диана Цапу от Молдова, студентка 3 курс в УНСС, специалност „Предприемачество“,

участвала в обмен по програма „Еразъм+“ през 2021 г.,

споделя впечатленията си за програмата и

с какво е допринесла мобилността за обучението й

Програма „ЕРАЗЪМ+“ беше една моя несбъдната мечта още когато бях в 9-ти клас в гимназията в Молдова. Разбрах за програмата, когато участвах в един конкурс, разказаха ни за нея и аз просто се влюбих в тази атмосфера и всичко, което представлява „ЕРАЗЪМ+“ мобилност. Когато дойдох тук в България, знаех, че трябва непременно да се опитам да кандидатствам по тази програма, дори да не успея да се класирам за участие . В първи курс през летния семестър реших, че моментът е дошъл. Отидох до офиса на „ЕРАЗЪМ+“ в университета и ми направи много приятно впечатление. След много време на търсене на университет и държава, си избрах Вилнюс Юнивърсити в Литва. Ако се има предвид процеса, по който кандидатствах, не мога да кажа, че беше много лесно тогава, но сега когато гледам назад разбирам, че нямаше нищо толкова сложно или трудно. Винаги има хора, които са готови да ти помогнат и да те подкрепят в това, което не разбираш или не го знаеш, или не знаеш как да го направиш. Както тук в УНСС, така и там в приемащия университет.

Галерия снимки от Доц. д-р Екатерина Тошева: Новият „Еразъм+“ предоставя повече възможности за изб ...