Ангел Стойков, председател на Студентския съвет: Организацията за мен е кауза и отговорност

петък, 01 октомври 2021 12:05

За постиженията, перспективите, приемствеността и 30-годишнината на организацията, разговаряме с нейния председател.

Какво е за Вас Студентски съвет?

Това е най-старата студентска организация в Република България, която защитава и отстоява правата на обучаващите се в УНСС. Горд съм, че имам възможността да бъда част от нейната история и да работя в полза на студентите, избрали нашия университет. Няма да бъде преувеличено, ако Студентският съвет бъде определен като кауза. Това е една ковачница, която успява да ни научи на много и да доразвие нашите собствени качества. Студентският съвет за мен е отговорност към студентите на най-големия икономически университет в България, към институцията УНСС, отговорност и към предишните представители на студентската организация.

Тази година отбелязвате 30-годишнината от създаването му. Кои са най-важните постижения на Студентски съвет и с какво се гордее той?

Едно от най-големите постижения на Студентския съвет е, че през всичките тези 30 години е успял да бъде активен и да участва във всички важни разговори, свързани с висшето образование. Разбира се, всеки мандат има за гордост своите постижения. Може би на предстоящата церемония на 6 октомври, когато имаме възможност да съберем всички председатели на една сцена, ще можем да разберем кои са най-важните постижения. През изминалите няколко години имахме възможността да се обучаваме в онлайн среда. Горд съм, че заедно с колегите от Студентския съвет, въпреки всички трудности, през изминалата година успяхме да останем най-активният студентски съвет в страната. Щастлив съм, че обучението в УНСС беше адаптирано изключително бързо към онлайн средата и успяхме да запазим качеството му. През изминалата година бяхме първата студентска организация, която организира онлайн събитие. Проведохме онлайн две студентски научни конференции, успяхме да организираме над десет онлайн обучения за студентите на нашия университет с различни актуални теми. С общи усилия Студентският съвет проведе анкета какво е желанието на студентите за начина им на обучение през изминалия семестър. Въпреки онлайн обучението, по предложение на нашата организация, бяха увеличени студентските стипендии с 20%. С усложнената епидемиологична обстановка, когато се обучавахме онлайн, проведохме разговори с ректорското ръководство и наемите на студентите, които не ползваха своите студентски общежития, бе намален. Отново по време на пандемията бяха одобрени 3 от проектите за цялостен ремонт на нашите студентски общежития. Благодарение на усилените разговори на ректорското ръководство, Студентският съвет и на НПСС, в частност на председателя на организацията Даниел Парушев, след малко повече от година студентите ни ще имат възможност да живеят в прекрасни условия. Студентският съвет успя съвместно с домовите съвети и средствата по депозитите да организира извършването на частични ремонти като поставянето на външна топлоизолация на блок 61А, ремонта на общите части на блок 9, ремонта на общите части на първите етажи на блок 26, 40А, блок 23Б и др. По идея на Студентския съвет и домовия съвет на блок 53Б успяхме да изградим читалня за живущите в студентското общежитие. Дълги години условията за живот в общежитията не бяха на дневен ред, щастлив съм, че ние успяхме да променим отчасти това.

Как ще отбележите годишнината?

Имаме щастието да започнем присъствено учебната година и дано успеем да я завършим така. Жалко щеше да бъде, ако в нашата юбилейна година студентите бяха по домовете си и бяхме лишени от възможността заедно да отпразнуваме годишнината на Студентската организация. През изминалата седмица имахме възможност да реализираме една страхотна инициатива като посадихме 30 фиданки в парк „Студентски“, с което поставихме началото на нашия календар от събития за отбелязване на 30-годишнината. Най-официалното събитие ще бъде тържествена церемония, която ще се състои на 6 октомври от 18.00 ч. в аула „Максима“ - УНСС. Ще вземат участие официални гости в лицето на г-н Румен Радев, президент на Република България, проф. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Петко Горанов, кмет на район „Студентски“, г-н Даниел Парушев, председател на НПСС, разбира се, ще бъдат поканени ректорското ръководство, академичната общност на УНСС, всички председатели на организацията, настоящи и бивши възпитаници на УНСС, които са били част от Студентския съвет и представители на студентските съвети в Р България. Ще се опитаме в рамките на една церемония да отбележим най-важните постижения на студентската организация през изминалите 30 години. Разбира се, след церемонията колегите могат да продължат да следят нашите страници в социалните мрежи, за да разбират за следващите наши инициативи!

Каква е Вашата лична мотивация да се занимавате с обществена дейност?

Вярвам, че ние младите имаме място в обществената дейност. Мотивацията ми произлиза от това, че тук аз имам възможност да натрупам много нови знания, умения, които да ме развият като личност. Именно в извънаудиторните занятия и дейностите, свързани с различни студентски организации, се полагат основите на умения, които не винаги успяваме да научим, когато сме в залите на нашите висши училища. Уменията за работа в екип, критично мислене, вземането на различни решения са само част от ежедневните предизвикателства, с които ние се сблъскваме. Щастлив съм, че все повече млади хора се амбицират и намират своето място в обществената дейност по един или друг начин.

Какво ще пожелаете на новоизбраните колеги от Студентския съвет и Студентския сенат?

Пожелавам на всички колеги да бъдат здрави! Да бъдеш част от най-старата студентска организация, представляваща едни от най-добрите студенти е отговорност. Вярвам, че през следващите две години всички ние ще демонстрираме тази отговорност с нашите действия за благото на студентите на нашия университет. Пожелавам си след края на нашия мандат да останем в историята на Студентския съвет с ползотворни политики и прекрасни инициативи в името на студентите на УНСС.


Галерия снимки от Ангел Стойков, председател на Студентския съвет: Организацията за мен е кауза и  ...