Проф. д-р Надя Миронова: Към Регионалния център на УНСС има много очаквания за превръщането на Хасково в истински университетски град

сряда, 29 септември 2021 16:36

За стратегическото място на Регионалния център за дистанционно обучение - Хасково, за новото образователно портфолио и подобрената инфраструктура разговаряме с директора му проф. д-р Надя Миронова.

Проф. Миронова открихте новата учебна година, какво предстои в РЦДО – Хасково, какви са Вашите приоритети в управлението?

Регионалният център на УНСС в Хасково има много особена и даже стратегическа, бих казала, роля в Хасково и региона. РЦДО реално е Университетът на Хасково. Към нас има много очаквания, свързани с превръщането на Хасково в истински университетски град, с академичен дух и силно присъствие на студенти и преподаватели. Ние имаме пълна подкрепа от местните общности и от бизнеса в Южен централен район, но това много ни задължава.

Засега не само се справяме с предизвикателствата, но и разширяваме приема, както като брой студенти и области на образование, така и по териториален обхват. Общо взето следваме линията на нашата мисия, да подготвим на високо ниво икономически и управленски елит в района, като помагаме специалистите да остават в него.

Полагаме усилия да вървят успоредно подобряването на техническата и технологичната инфраструктура за дистанционно обучение с личното присъствие и директна връзка между преподавателите и студентите. Така се получава специфично, персонализирано обучение, което се оценява високо от студентите и работодателите в района. В резултат увеличаваме приема. Ако трябва да определя начина, по който развиваме центъра, бих казала: постоянно подобряване на образователната инфраструктура, мотивиране на преподавателите, повишаване ползите за студентите, удовлетворяване нуждите на местните общности. 

Няма как да не отбележа, че за две години направихме много категорични стъпки към превръщането на РЦДО в средище на истински студентски дух. Обособихме места за отдих и събиране на студентите, имаме студентски танцов състав, изграждаме студентска група на БЧК, включихме десетки студенти в практиките на МОН, осигуряваме места за стаж в общината и в областна администрация Хасково, организираме конкурси с награден фонд от спонсори.  

Какви специалности предлагате? 

Както вече казах, един от приоритетите ни е да разширим образователното ни портфолио. Наред с традиционните и познати бакалавърски програми „Мениджмънт и администрация”, „Счетоводство” и „Икономика” и магистърските курсове по „Бизнес администрация” и „Счетоводство и контрол”, имаме две нови магистърски специалности – „Местно самоуправление” и „Комуникационен мениджмънт”. Много висок интерес има към новите специалности, които се запълниха с прием още на първата сесия. Направихме много активна и персонална рекламна кампания и привлякохме кметове и местен бизнес за тази цел. Тази стратегия за активно сътрудничество с всички заинтересовани страни на УНСС, приложена на регионално ниво в Хасково, работи много успешно засега.

Как премина приема, колко студенти ще се обучават в РЦДО – Хасково тази учебна година и колко са първокурсниците? 

Всички магистърски специалности са с пълен прием, т.е. имаме 80 записани магистри спрямо 56 миналата година. Бакалавърските програми също са със запълнен прием. Все още има възможност за кандидатстване до 5 ноември 2021 г. за колегите, които ще се дипломират по-късно по една или друга причина. Общо 546 към този момент са записаните студенти в РЦДО за учебната 2021/2022 г. Много висок принос за този добър резултат имат колегите от Центъра в Хасково, които са изключително проактивни и съпричастни. Разбира се, без участието на колегите от ЦДО и специалистите от другите свързани звена на УНСС не може да има синхрона, който ни е нужен, за да растем.

Галерия снимки от Проф. д-р Надя Миронова: Към Регионалния център на УНСС има много очаквания за п ...