Преподавател от УНСС цитиран в годишния доклад на ООН за публичния сектор

петък, 09 юли 2021 15:16

Наш преподавател е цитиран в един от най-важните годишни доклади на ООН. Гл. ас. д-р Щерьо Ножаров, научен секретар на катедра "Икономикс", е цитиран като автор със значим принос за разработването на „World Public Sector Report 2021“. Докладът с подзаглавие “Институции за целите на устойчивото развитие: петгодишен преглед” се издава от Департамента по икономически и социални въпроси на ООН (UN DESA) и обхваща анализ на световния публичен сектор, 2021 г. Изследването анализира важни въпроси относно състоянието на институциите, като акцентът е поставен върху последиците след пандемията в петгодишен период от време.

Споменаването на преподавател от нашия университет е високо признание, тъй като от целия свят са цитирани само 11 научни изследователи.

„За мен е чест, че успявам да прославя името на нашия университет на световно ниво. Оценката на научния потенциал в университетите трябва да пада не само върху научните публикации, но и на публикациите от международно публични институции. Това е нещо, което цял свят чете и всички ще видят името на УНСС като институция, която се отнася сериозно към световните проблеми, и международните организации забелязват това“, коментира гл. ас. Ножаров. Той също добавя, че посочването на УНСС в толкова мащабен и важен на световно ниво доклад, показва изследователския потенциал на университета, както и това колко търсени и ценени са нашите преподаватели, не само в България, но и в чужбина: „Това е изключителна рядкост и благодарение на подобни международни изяви, много чуждестранни студенти ще получат представа за качеството на образованието в УНСС и възможностите за развитие“.

Референцията на доклада е: United Nations, 2021, National institutional arrangements for SDG implementation: A five-year stocktaking, World Public Sector Report 2021, Division for Public Institutions and Digital Government, Department of Economic and Social Affairs, (DPADM), New York, April., ISBN: 9789211232110 [eISBN: 9789210057783], а целият доклад може да се прочете на официалния сайт на ООН

Департаментът по икономически и социални въпроси на секретариата на ООН (UN DESA) е жизненоважен интерфейс между глобалните политики в икономическата, социалната и екологичната сфера на устойчивото развитие и националните действия. Отделът работи в три основни взаимосвързани области: съставя, генерира и анализира широк спектър от икономически, социални и екологични данни и информация, които държавите - членки на ООН привличат към преглед, улеснява преговорите на държавите-членки в много междуправителствени органи за съвместни действия за справяне с текущи или възникващи глобални предизвикателства и съветва заинтересованите правителства за начините и средствата за превод на политическите рамки, разработени в международни конференции и срещи на нации в програми на държавно ниво.

Галерия снимки от Преподавател от УНСС цитиран в годишния доклад на ООН за публичния сектор ...