УНСС – домакин на 30-тата годишнина от създаването на МЕРКОСУР

четвъртък, 17 юни 2021 18:18

По покана на факултет „Международна икономика и политика”, най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка – МЕРКОСУР избра УНСС за домакин на международна конференция по случай 30-тата годишнина от създаването си. Форумът се проведе в зала „Тържествена“ и онлайн под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров с работни езици английски и испански.

Откриването на конференцията: доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика“, проф. д-р  Даниела Кох-Кожухарова, председател на Организационния комитет и модератор на конференцията, Зарица Динкова, зам.-министър на външните работи, възпитаник на УНСС, проф. Димитър Димитров, Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс, посланик на Федеративна република Бразилия в България и Н. Пр. Алфредо Атанасов, посланик на Република Аржентина в България (отляво надясно)

Ректорът проф. Димитров приветства гостите и участниците като посочи значимостта на МЕРКОСУР за развитието на междудържавните и търговско-икономически отношения на Южна Америка в международен план. „Убеден съм, че конференцията ще бъде ползотворна и ще допринесе за бъдещото разбирателство между нашите нации и успешното икономическо сътрудничество, ще стимулира академичния обмен между университетите и работата по съвместни проекти“, подчерта проф. Димитров.

Проф. Димитър Димитров, до него зам.-министър Зарица Динкова

Посланикът на Бразилия Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изрази признателността си към УНСС за организацията на събитието и посочи, че за нея като дипломат с 40 годишен опит в кариерата е огромна чест да се отбележи 30-тата годишнина от създаването на МЕРКОСУР в „такъв престижен академичен център и институция, каквато е УНСС“. „Това е възможност за разрастване на нашето сътрудничество на професионално академично ниво“, подчерта посланикът и благодари на ректора и на зам.-ректора по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов за топлото посрещане.

Доц. Михаил Мусов с Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс

Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс изнесе пленарен доклад на тема „МЕРКОСУР: интеграция, мир и просперитет“, в който подчерта значимостта на междудържавното обединение за изграждането на мира и търговско-икономическото развитие в региона. Тя направи исторически преглед на създаването и разширяването на МЕРКОСУР през годините като определи подписаното между Бразилия и Аржентина споразумение за използване на ядрените оръжия за мирни цели като изключително важно за националната и международна сигурност. Посланикът посочи МЕРКОСУР за „еталон за мир и просперитет“ като разгледа неговите цели, мисия и задачи и изтъкна огромната му роля за подписаното през 2019 г. споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, допринесло за интеграцията и значителното нарастване на износа между двата региона.

Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс, до нея посланикът на Аржентина

Аржентинският посланик Н. Пр. Алфредо Атанасоф изрази благодарността си към УНСС за организацията на конференцията и отбеляза, че съвпадането на тази проява с 90-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни я прави още по-значима. Посланикът се спря на някои възлови аспекти от дейността на съюза, като освен на икономическата, обърна специално внимание и на институционалната сфера. Той подчерта значението на европейския модел и подкрепата от страна на Европейския парламент при изграждането на Парламента на МЕРКОСУР (PARLASUR) - организация, за която е имал честта да работи. В заключение г-н Атанасоф изтъкна, че МЕРКОСУР играе важна роля за укрепването на демокрацията и предотвратяването на конфликти в международен план и има съществен принос за стабилността в Латинска Америка.

Н. Пр. Алфредо Атанасоф

Докладът на зам.-министъра на външните работи г-жа Зарица Динкова беше изнесен на испански език и бе на тема „Европейският съюз и Меркосур - партньорство и проблеми“. В него тя се фокусира върху Споразумението за асоцииране ЕС - МЕРКОСУР, като анализира преобладаващо положителната, но нееднозначна реакция на държавите-членки на ЕС с оглед предстоящото ратифициране на документа. Тя обърна внимание и на най-съществените резултати от стратегическото партньорство между ЕС и Латинска Америка: развитието на интензивна мрежа за двустранна регионална интеграция, включително в дигиталната, научната и образователната сфера; все по-тясното обвързване на икономиките на двата региона; засилващата се координация в рамките на ООН; регулаторната конвергенция в рамките на опазването на околната среда и др. „Всичко това е предпоставка за градивни усилия за преодоляването на сериозните предизвикателства пред партньорството между двата региона, посочи г-жа Динкова.

Зам.-министър Динкова е възпитаник на катедра „Международни отношения” в УНСС, тя е завършила специалността с два чужди езика - руски като първи и  испански език като втори чужд език

С приветствие към гостите и участниците се обърна деканът на факултет „Международна икономика и политика“ доц. д-р Мария Бакалова. Тя определи МЕРКОСУР като двигател за развитие на демокрацията и търговията в региона и важен икономически фактор в глобален план. Проф. Бакалова подчерта огромната роля на междудържавното обединение за повишаването на икономическия просперитет на страните от региона и посочи връзките между МЕРКОСУР и ЕС като пример за успешно международно сътрудничество.

Доц. д-р Мария Бакалова

С онлайн приветствие и пленарен доклад на тема „МЕРКОСУР: 30 години регионална интеграция“ в конференцията се включи Н. Пр. Дарио Сесар Селая Алварес, национален директор на МЕРКОСУР. В презентацията си той разгледа основните международни аспекти от развитието на междудържавното обединение, общия пазар, търговския обмен и баланс, търговските споразумения и преговори, довели до интеграцията и превръщането на МЕРКОСУР в най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка, обединяващо 250 милиона население и допринасящо с повече от 75% към общия БВП на континента.

Н. Пр. Дарио Сесар Селая Алварес

Работата на конференцията продължи с панел от доклади и дискусия по теми, свързани с МЕРКОСУР. Модератор беше д-р Калина Ишпекова-Братанова, научен секретар на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“. С доклади участваха проф. д-р Лисет Салгадо, която се включи от Университета CETYS – Мексико;  доц. д-р Паскал Желев, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика“, чиято презентация, посветена на търговското споразумение между ЕС и МЕРКОСУР и възможностите, които то открива за България, предизвика голям интерес; доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“, който говори за предизвикателствата при устояване на националната идентичност в рамките на МЕРКОСУР; проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, президент на Съюза на икономистите в България, която посвети презентацията си на европейската интеграция на България и връзките с МЕРКОСУР в контекста на прехода на ЕС към климатично неутрална икономика. Конференцията завърши с презентацията на Кристиян Маджуров, докторант в УНСС, на тема „МЕРКОСУР преди и след COVID-19“.

Преди конференцията официалните гости бяха приети на работна среща от ректора на УНСС, след която имаха възможност да разгледат университета (на снимките долу).

Ректорът връчи на гостите книга за проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС (на снимките долу).

Галерия снимки от УНСС – домакин на 30-тата годишнина от създаването на МЕРКОСУР ...