Фонд „Научни изследвания“ представя два от проектите си, насочени към справяне с пандемията

понеделник, 14 юни 2021 10:05

Два проекта на УНСС бяха представени в рамките на инициативата на Фонд „Научни изследвания“ за предоставяне на информация за финансираните проекти по конкурси на Фонда, насочени към справяне с пандемията от COVID-19. Те са от тематично направление „Социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19“ и вече са стартирали.

Първият проект „Моделиране, анализ и оптимизация на социално–икономическите мерки за намаляване на негативните последствия на пандемията COVID-19“ е с ръководител проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“. Този проект ще допринесе за извеждането на конкретни препоръки и мерки за справяне с последствията от огромното предизвикателство - COVID-19. Чрез използването на географски информационни системи за проследяване, развитие и превенция екипът ще помогне за разработването на план за действие на институциите и извеждането на актуална база данни, посочва неговият ръководител проф. Димитров.

Повече за проекта: тук 

Ръководител на втория проект - „Оценка на икономическите, социални и финансови последици от пандемията COVID-19 и мерки за възстановяване на транспортния сектор“ е проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“. Проектът ще се допринесе за възстановяване на позициите на отделните видове транспорт на транспортния пазар в страната и в ЕС, за ограничаване и намаляване на загубите на транспортните компании и за осигуряването на предлагане на транспортни услуги, адекватно на новите изисквания на клиентите. Това ще доведе до подобряване ефективността на превозите като цяло, а вследствие на реализацията на мерките, предложени в проекта, транспортният сектор ще може да приложи устойчива стратегия за справяне с аналогични кризисни ситуации, уточнява ръководителят на проекта проф. Николова.

Повече за проекта: тук 

Галерия снимки от Фонд „Научни изследвания“ представя два от проектите си, насочени към справяне с ...