Арабистът д-р Милко Василев представи книгата си за митовете и реалността в исляма

четвъртък, 10 юни 2021 17:07

„Разрастващата се вълна от некоректни интерпретации, соченето на врага, налагането на политкоректни, но научно незащитими етикети, формиращи „общественото мнение”, дори от лица с определено място в научната общност“ са част от причините за написването на книгата „Митове и реалност: есета за агресията, социопатията, радикализацията, исляма и тероризма“. За автора д-р Милко Василев „е притеснително, че вълната от този некоректен подход се засилва, което води до увеличаване на социалната поляризация, особено в Европа“.

Д-р Василев е дипломиран арабист, хоноруван преподавател в УНСС

За него е мит съществуването на традиционен, радикален, политически ислям. Авторът няма претенцията да е разкрил всички реалности, само е направил опит да посочи дисонансите между разпространените митове и действителните факти, с надеждата да не се спира с търсенето на истината.

При представянето на книгата си д-р Василев благодари за стимула, който са му дали неговите студенти. Той посочи, че има смисъл да се подпомогне търсенето на младите хора, да се посее в тях съмнението, че са прави и ако всичко това е изпълнено, то преподавателите са си свършили работата.

Проф. д-р Юрий Търкаланов, гост-преподавател в катедра „Международни отношения“, определи автора като „изненадващ, провокативен и нестандартен“.

Проф. д-р Юрий Търкаланов - „В определен смисъл тази книга е кауза“
Според проф. д-р Георги Генов - един от основателите на катедра и специалност „Международни отношения“ и 20 години ръководител на катедрата  - „Книгата е послание към бъдещето“

На представянето на книгата в Голямата конферентна зала присъстваха доайенът на българската арабистика, както го определи д-р Василев - проф. д.и.н. Йордан Пеев от СУ „Св. Климент Охридски“, арабистът проф. д.ф.н. Павел Павлович от СУ „Св. Климент Охридски“, преподаватели, студенти.

Книгата е издадена от Издателския комплекс на УНСС и може да бъде закупена от книжарницата на университета. Тя е предназначена за широка аудитория и би могла да се използва в учебния процес в специалностите „Национална сигурност“, „Международни отношения: управление на конфликти“ и др. в УНСС.

Галерия снимки от Арабистът д-р Милко Василев представи книгата си за митовете и реалността в исля ...