УНСС с подкрепа за кампанията „Чудесата на България“

събота, 22 май 2021 18:47

В навечерието на празника на българската писменост и култура и в деня на 101-та годишнина от създаването на Университета за национално и световно стопанство ректорът проф. д-р Димитър Димитров се включи в събитие, посветено на кампанията на в. „Стандарт“ - „Чудесата на България“.

Кралската резиденция на Мароко събра дипломатическия корпус в България като жест от страна на посланика Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи към най-голямата национална кампания за опазване на наследството и развитие на културния туризъм в България и по повод 60-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Мароко.

На снимката от ляво на дясно: проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата, Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на кралство Мароко у нас, доц. д-р Стела Балтова, служебен министър на туризма, Славка Бозукова, главен редактор на в. „Стандарт“

Близо 120 представителите на чуждите мисии в България, водещи археолози, кметове, музейни работници, ректори на университети, носители на призове за възстановяване и развитие на културно-историческото ни наследство уважиха приема под надслов „Дипломация на чудесата“. С него бе отбелязана 10-та годишнина на инициативата и новото издание на книгата „Чудесата на България – легендите” на английски, немски и руски език. Изданието, което е безценен пътеводител за чужденците у нас, е изработено в Издателския комплекс на УНСС и за първи път събира на едно място над 40 легенди за най-знаковите чудеса на България.

Главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова откри събитието с думите: „Преобразяването на културните обекти се случи, защото не бяхме сами. Имахме съмишленици във ваше лице и сме ви дълбоко признателни“.

Официални приветсвия към гостите отправиха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на туризма и на културата – доц д-р Стела Балтова и проф. Велислав Минеков, българският еврокомисар Мария Габриел (неприсъствено) и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. Димитров се обърна към присъстващите с думите: „Изключително съм щастлив лично да изкажа възхищението си от кампанията Чудесата на България“ в деня на 101-та годишнина от създаването на Университета за национално и световно стопанство - 21 май. Общото между нас е, че създаваме традиция и приемственост. Ние, в областта на икономическото образование, вестник „Стандарт“ - в областта на националното наследство“. Проф. Димитров подчерта, че народ без родова памет е безпътен, пожела инициативата „Чудесата на България“ все така да посажда любов и гордост в сърцата на българите и увери г-жа Бозукова, че УНСС е техен верен партньор и последовател.

Водещ на тържествената церемония бе проф. д-р Поля Кацамунска от катедра Публична администрация“ на УНСС и член на Международната комисия за акредитация по публична администрация (International Commission on the Accreditation of Public Administration and Training Programs – ICAPA).

Сред гостите бяха трима евродепутати - Илхан Кючюк (ДПС), Цветелина Пенкова и Петър Витанов (БСП), председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател на Република България в периода август-ноември 2014 и др.

Проф. Димитров връчи на Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи почетен знак във връзка със 100-годишнината на университета, книга за проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС и енциклопедия с бележити личности, възпитаници на УНСС.

Момичета от Мароко представиха традиционни женски кафтани, а деца от Френската гимназия изпълниха „Хубава си моя горо

Галерия снимки от УНСС с подкрепа за кампанията „Чудесата на България“ ...